Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Ιουλ-2021 08:34

  Monero: Το νέο κρυπτονόμισμα του κυβερνοεγκλήματος

  Monero: Το νέο κρυπτονόμισμα του κυβερνοεγκλήματος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Δανάης Μαραγκουδάκη

  Εδώ και αρκετά χρόνια το bitcoin ήταν το ψηφιακό νόμισμα που επέλεγαν οι περισσότεροι εγκληματίες του κυβερνοχώρου, καθώς δεν ελέγχεται από καμία κεντρική τράπεζα ή κυβέρνηση. Οι χάκερ όμως γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί ζητώντας το ψηφιακό νόμισμα που χρησιμοποιούν να είναι λιγότερο ανιχνεύσιμο και πιο ανώνυμο. Στρέφονται σε εναλλακτικές του bitcoin και η πιο δημοφιλής από αυτές είναι το monero.

  Σε αντίθεση με το bitcoin που καταχωρεί στο ιστορικό όλες τις συναλλαγές και τις καθιστά ορατές σε όλους, το monero προσφέρει μεγαλύτερο βαθμό ανωνυμίας στον πελάτη του. Το συγκεκριμένο νόμισμα θεωρείται πιο "ιδιωτικό", καθώς κρατά κρυφές όλες τις λεπτομέρειες για τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται. Προσφέρει σε όσους το χρησιμοποιούν μεγαλύτερη ελευθερία απέναντι στα εργαλεία ανίχνευσης που διαθέτουν οι κυβερνήσεις για να εντοπίζουν ύποπτες συναλλαγές.

  Οι δημιουργοί του monero "ποντάρουν" στην ανωνυμία και στο γεγονός ότι οι ανταγωνιστές τους, δηλαδή τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, στηρίζονται στη διαφάνεια των blockchains, γεγονός που καθιστά πολύ πιο εύκολη τη σύνδεσή τους με φυσικά πρόσωπα και εταιρείες.

  Γι’ αυτό τον λόγο, το monero ήταν ένα από τα λίγα κρυπτονομίσματα που κατέγραψε αύξηση στην τιμή του μετά την ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης Μπάιντεν, που στοχεύουν στη φορολόγηση των κεφαλαιακών κερδών.

  Monero και bitcoin για πληρωμή ransomware

  Ο Justin Ehrenhofer, προγραμματιστής στο Monero Space Workgroup -ένα πρότζεκτ που επεξεργάζεται το κρυπτονόμισμα-, δήλωσε στο Newsweek ότι "το monero χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για πληρωμές ransomware. Το 2020 και το 2021 η υιοθέτηση του monero αυξήθηκε σημαντικά. Παρατηρήθηκε μια μεγάλη εισροή ανθρώπων που άρχισαν να χρησιμοποιούν το monero για συναλλαγές κάθε είδους". "Το bitcoin είναι πολύ πιο δημόσιο από ό,τι αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι άνθρωποι", είπε.

  "Τόσο οι εγκληματίες όσο και οι μη εγκληματίες απολαμβάνουν τη χρήση του monero καθώς προσφέρει "ιδιωτικά” κι ευέλικτα κεφάλαια", ανέφερε και πρόσθεσε: "Παρότι είμαστε απογοητευμένοι που ομάδες ransomware απαιτούν όλο και περισσότερες πληρωμές σε monero, καταλαβαίνουμε γιατί το κάνουν. Μάλιστα περιμένουμε στο μέλλον να χρησιμοποιούν το monero πολύ περισσότερο". Σύμφωνα με τον αναλυτή, κάποιες ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος κάνουν και... έκπτωση 10%-20% αν πληρωθούν σε monero.

  Παράλληλα, ο προγραμματιστής στο Monero Space Workgroup ισχυρίστηκε ότι η εγκληματική δραστηριότητα αποτελεί "μια μικρή μειοψηφία της συνολικής δραστηριότητας του monero". "Δεν προκαλούν τα κρυπτονομίσματα τις επιθέσεις ransomware", σημείωσε και υπογράμμισε πως "η πρόσφατη αύξηση των ransomware οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η αυξημένη ρευστότητα των κρυπτονομισμάτων, η ασφάλιση στον κυβερνοχώρο αλλά και η κρατική υποστήριξη σε ομάδες χάκερ".

  Η DigitalMint είναι μια αμερικάνικη εταιρεία που λειτουργεί ως broker κρυπτονομισμάτων και μεταξύ άλλων χειρίζεται υποθέσεις ransomware βοηθώντας τα θύματα να πληρώσουν τα λύτρα που ζητούν οι χάκερ.

  Όπως ανέφερε στο CNBC, ο Marc Grens, συνιδρυτής και πρόεδρος της DigitalMint, "είμαστε οι ειδικοί που προσλαμβάνει μια εταιρεία αφότου οι σύμβουλοι, η εταιρεία, οι μέτοχοι και όποιο άλλο ενδιαφερόμενο μέρος αποφασίσουν ότι έχουν εξαντλήσει όλες τις επιλογές τους και ότι η πληρωμή των λύτρων είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν. Τότε "μπαίνει” μια εταιρεία όπως η δική μας για να τους βοηθήσει να αποκτήσουν κρυπτονομίσματα ανά πάσα στιγμή".

  Μέσα σε 30 έως 60 λεπτά από την πρώτη επικοινωνία, η DigitalMint μπορεί να πραγματοποιήσει την πληρωμή λύτρων. Από τον Ιανουάριο του 2020 έχει μεσολαβήσει για διακανονισμούς μεταξύ εταιρειών και χάκερ αξίας άνω των 100 εκατ. δολαρίων, με μέση πληρωμή τα 800.000 δολάρια.

  Σύμφωνα με την εταιρεία, το 90%-95% των λύτρων πληρώνονται σε bitcoin, ωστόσο το monero μετατρέπεται σε μια ολοένα και πιο δημοφιλή επιλογή.

  Ο ιδρυτής και οι στόχοι του κρυπτονομίσματος

  Το monero κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2014 και όπως αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα του βασίστηκε στον κώδικα ενός άλλου κρυπτονομίσματος, του CryptoNote, που είχε αναπτύξει το 2013 ο Nicolas van Saberhagen. Στη συνέχεια, ο ιδρυτής με το ψευδώνυμο "thankful_for_today" πρότεινε ορισμένες αμφιλεγόμενες αλλαγές με τις οποίες διαφώνησε η κοινότητα των κρυπτονομισμάτων. 

  Από τότε το νόμισμα βελτιώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ το blockchain μεταφέρθηκε σε μια διαφορετική δομή βάσης δεδομένων για να παρέχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ευελιξία. Επίσης, εφάρμοσαν έναν τύπο ψηφιακής υπογραφής που δεν μπορεί να εντοπιστεί, ώστε όλες οι συναλλαγές να είναι ιδιωτικές και να μην μπορεί να καταχωρηθεί ούτε το ποσό της συναλλαγής. Σχεδόν όλες οι βελτιώσεις που έγιναν είχαν ως στόχο τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας και του απορρήτου.

  Το κρυπτονόμισμα κινείται στα 217 δολάρια, ενώ στις αρχές Μαΐου είχε καταγράψει ιστορικό υψηλό στα 517 δολάρια. Με βάση την κεφαλαιοποίησή του είναι στην 26η θέση των πιο δημοφιλών κρυπτονομισμάτων.

  Πρόσφατα το monero δέχτηκε μια δωρεά ύψους 500.000 δολαρίων με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή του. Η δωρεά έγινε στο Monero General Fund, το οποίο διαχειρίζεται η βασική ομάδα του κρυπτονομίσματος. Συνολικά λαμβάνει χρηματοδότηση από ένα δίκτυο άνω των 500 προγραμματιστών παγκοσμίως.

  Η λέξη Monero προέρχεται από τη γλώσσα Εσπεράντο, τη διεθνή τεχνητή γλώσσα που κατασκευάστηκε το 1887 από τον γιατρό Λουδοβίκο Λάζαρο Ζάμενχοφ. Οι δημιουργοί του κρυπτονομίσματος επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν την Εσπεράντο επειδή είναι μια "αποκεντρωμένη" γλώσσα που αντιπροσωπεύει την κατάργηση των εμποδίων μεταξύ των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη γλώσσα αυτή το monero είναι "ένα ουσιαστικό που περιγράφει το μικρότερο μέρος του χρήματος". Ή, αλλιώς, ένα νόμισμα.


   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ