Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Ιουν-2021 13:44

  ΕΕ: Λαμβάνει επιπλέον 150 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna

  Από μέσα Απριλίου οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της Moderna στη Μ. Βρετανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να κάνει χρήση της option αγοράς επιπλέον 150 εκατ. δόσεων του εμβολίου της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna, ανακοίνωσε την Τρίτη η Κομισιόν.

  Οι πρόσθετες δόσεις θα παραδοθούν στην ΕΕ το 2022 και αποτελούν μέρος της σύμβασης για 300 εκατ. δόσεις, από τις οποίες οι μισές έχουν ήδη παραγγελθεί από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

  Η ανακοίνωση έρχεται μια εβδομάδα αφότου η CureVac ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της κατά της covid-19 της ήταν αποτελεσματικό μόνο κατά 47%, γεγονός που έθεσε υπό αμφισβήτηση την πιθανή παράδοση εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων στην ΕΕ.

  Η Κομισιόν δήλωσε ότι η δεύτερη σύμβαση της με τη Moderna είχε τροποποιηθεί ώστε να επιτρέπει την αγορά εμβολίων προσαρμοσμένων σε μεταλλάξεις του ιού, καθώς και εμβολίων για παιδιατρική χρήση ή ενισχυτικών εμβολίων.

  Χάρη στην καθιερωμένη συνεργασία με την εταιρεία, η σύμβαση εγγυάται επίσης την έγκαιρη παράδοση από το τρίτο τρίμηνο του 2021 έως το τέλος του 2022 και τη δυνατότητα προσαρμογής της στις ανάγκες κάθε κράτους μέλους ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση. Τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να μεταπωλούν ή να χορηγούν δόσεις σε χώρες που έχουν ανάγκη εκτός της ΕΕ ή μέσω της διευκόλυνσης COVAX, συμβάλλοντας σε μια παγκόσμια και δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια σε ολόκληρο τον κόσμο.

  Η σύμβαση με τη Moderna βασίζεται στο ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που θα διασφαλίσουν ότι η Ευρώπη θα έχει πρόσβαση σε έως και 4,4 δισεκατομμύρια δόσεις, αφού όλα τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά.

  Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, "εξασφαλίζουμε 150 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις εμβολίων. Και εξασφαλίζουμε ένα συμβόλαιο για την ευελιξία που χρειαζόμαστε για να αποκτήσουμε μια νέα γενιά προσαρμοσμένων εμβολίων COVID-19, τα οποία είναι αποτελεσματικά έναντι μεταλλάξεων. Αυτό θα μας επιτρέψει να προστατεύσουμε τους πολίτες από νέες παραλλαγές του ιού".

  Από την πλευρά της η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, σημείωσε ότι "όπως συμφωνήθηκε με όλους τους Υπουργούς Υγείας, εξασφαλίζουμε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μελλοντικών εμβολίων, με ένα ακόμη εμβόλιο mRNA που έχει ήδη αποδείξει την αξία του".

  "Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο και να σκεφτούμε ένα βήμα μπροστά", προσέθεσε η επίτροπος Υγείας.

   

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ