Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Ιουν-2021 12:50

  Reuters: Διχασμένα τα μέλη της ΕΚΤ για τη νέα στρατηγική της Τράπεζας

  Reuters: Διχασμένα τα μέλη της ΕΚΤ για τη νέα στρατηγική της Τράπεζας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Διχασμένοι παραμένουν τα μέλη της ΕΚΤ για τη νέα στρατηγική που θα ακολουθήσει η τράπεζα αναφορικά με τον πληθωρισμό, αλλά επικρατούν ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας προτού συζητηθεί το μέλλον του προγράμματος αντιμετώπισης της πανδημίας τον Σεπτέμβριο.

  Τα παραπάνω αναφέρει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση.

  Ειδικότερα οι τρεις πηγές του πρακτορείου επισημαίνουν ότι τα μέλη της ΕΚΤ συμφώνησαν σε ορισμένα δευτερεύοντα ζητήματα σε μια υποχώρηση το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπως η ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών ανησυχιών στις αποφάσεις πολιτικής τους και η προσθήκη του κόστους στέγασης στην μέτρηση του πληθωρισμού.

  Αλλά υπάρχουν ακόμη διαφορές σε ό,τι αφορά στον πυρήνα της αναθεώρησης της στρατηγικής της ΕΚΤ: τον ορισμό της σταθερότητας των τιμών και πώς να επιτευχθεί.

  Μια πηγή τόνισε ότι υπήρξε γενική συναίνεση στη συνεδρίαση της 18-20ης Ιουνίου, ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αντέξει τον πληθωρισμό να υπερβεί τον νέο στόχο της, που καθορίζεται στο 2%, καθώς είχε κολλήσει χαμηλότερα από αυτό το επίπεδο στο μεγαλύτερο μέρος της προηγούμενης δεκαετίας.

  Οι ίδιες πηγές ωστόσο αναφέρουν ότι τα μέλη της ΕΚΤ δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει πώς θα διατυπώσουν αυτό το μήνυμα και πόσο συγκεκριμένοι θα πρέπει να είναι για τον βαθμό στον οποίο ο πληθωρισμός θα επιτραπεί να "ξεφύγει” και για πόσο διάστημα.

  Το ζήτημα αναμένεται να συζητηθεί στις επόμενες εβδομάδες.

  Δύο πηγές ανέφεραν ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα έχουν ολοκληρωθεί όλα αυτά πριν από τη συνεδρίαση της 9ης Σεπτεμβρίου, όταν οι φορείς χάραξης πολιτικής αναμένεται να αποφασίσουν για το μέλλον του PEPP.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ