Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Ιουν-2021 15:49

  Βελγικό δικαστήριο υποχρεώνει την ΑstraΖeneca να παραδώσει στην ΕΕ 50 εκατ. δόσεις εμβολίου ως το τέλος Σεπτεμβρίου

  Αυστραλία: Περιορίζει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο στους άνω των 60 ετών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.57

  Βελγικό δικαστήριο εξέδωσε σήμερα απόφαση, σύμφωνα με την οποία η φαρμακευτική εταιρεία ΑstraΖeneca είναι υποχρεωμένη να παραδώσει στην ΕΕ, 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της Covid19, σε τρία στάδια ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, διαφορετικά η εταιρεία θα υποστεί κυρώσεις.

  Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Πρωτοδικείο των Βρυξελλών αποφάσισε να εγκρίνει προσωρινά μέτρα στην υπόθεση που ασκήθηκε κατά της AstraZeneca από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο ζητάει από την AstraZeneca να χορηγήσει επειγόντως 15 εκατομμύρια δόσεις ως τις 26 Ιουλίου, 20 εκατομμύρια δόσεις ως τις 23 Αυγούστου και 15 εκατομμύρια δόσεις ως τις 27 Σεπτεμβρίου.

  Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με αυτές τις προθεσμίες παράδοσης, η AstraZeneca θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο 10 ευρώ ανά δόση που δεν έχει παραδοθεί. Η απόφαση του δικαστή σχετικά με τα προσωρινά μέτρα βασίζεται στο γεγονός ότι η AstraZeneca διέπραξε "σοβαρή παράβαση" των συμβατικών της υποχρεώσεων με την ΕΕ. Το δικαστήριο κρίνει επίσης ότι η AstraZeneca θα έπρεπε να έχει καταβάλει όλες τις προσπάθειες για την παράδοση των εμβολίων εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων παραγωγής σε βρετανικό έδαφος, που αναφέρονται ρητά στη σύμβαση, ειδικά λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στις παραδόσεις στην ΕΕ.

  Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την απόφαση της βελγικής δικαιοσύνης λέγοντας: "Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει τη θέση της Επιτροπής: η AstraZeneca δεν τήρησε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη σύμβαση. Είναι καλό να βλέπουμε ότι αυτό το επιβεβαιώνει ένας ανεξάρτητος δικαστής. Αυτό δείχνει ότι η ευρωπαϊκή εκστρατεία εμβολιασμού όχι μόνο προσφέρει καθημερινά στους πολίτες, αλλά αποδεικνύει και ότι έχει ιδρυθεί πάνω σε μια ορθή νομική βάση".

  Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει λάβει μέχρι σήμερα περίπου 30 εκατομμύρια δόσεις από τα 120 εκατομμύρια που υποσχέθηκε η AstraZeneca για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

  Δικηγόρος ΕΕ: Η AstraZeneca αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσει και τη μονάδα στη Βρετανία

  Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε δικηγόρος της ΕΕ, δικαστήριο αποφάσισε ότι, εάν χρειαστεί, η AstraZeneca πρέπει να χρησιμοποιήσει και τη μονάδα παρασκευής εμβολίων της στη Βρετανία προκειμένου να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Η εταιρεία από την πλευρά της τόνισε ότι δεν μπορεί να παραδώσει άμεσα στην ΕΕ εμβόλια από τη μονάδα Oxford Biomedica, καθώς προηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο.

  Ωστόσο, η AstraZeneca ενδεχομένως να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη μονάδα προκειμένου να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ.

  Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η εταιρεία δεν δεσμεύεται από χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τις παραδόσεις των δόσεων εμβολίων στην ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου, αλλά συνολικά πρέπει να παραδώσει 300 εκατ. δόσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ