Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Ιουν-2021 10:15

  Wall Street Journal: Οι αποφάσεις της Fed θα πλήξουν πρωτίστως την τουρκική λίρα

  Wall Street Journal: Οι αποφάσεις της Fed θα πλήξουν πρωτίστως την τουρκική λίρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα πρώτα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προς τη νομισματική σύσφιξη καθιστούν τις αναδυόμενες αγορές, που είναι εξαρτώμενες από το δολάριο, ευάλωτες. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η Τουρκία, ανέφερε η Wall Street Journal.

  Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει απολύσει τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας από τον Ιούλιο του 2019, αναμένει από τον τελευταίο διοικητή της τράπεζας να ακολουθήσει τα αιτήματά του για μείωση των επιτοκίων. Ωστόσο, οποιαδήποτε μείωση των επιτοκίων απειλεί με περαιτέρω αποδυνάμωση τη λίρα, η οποία έχει ήδη υποστεί πίεση λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της εξασθένησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, δήλωσε η Wall Street Journal την Τετάρτη.

  Τα σημάδια ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια ενθαρρύνουν την αγορά δολαρίων και το καθιστούν πιο ακριβό για την κυβέρνηση της Τουρκίας και τις υπερχρεωμένες εταιρείες που πρέπει να εξοφλήσουν δάνεια σε ξένο νόμισμα. Αξιωματούχοι της Fed ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι αναμένουν αύξηση των επιτοκίων στα τέλη του 2023, νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

  Μια κίνηση προς μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική στις Ηνωμένες Πολιτείες "θα ήταν μια τεράστια αρνητική έκπληξη για τις αγορές και πολύ αρνητική για τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών", δήλωσε ο Daniel Wood, διευθυντής χαρτοφυλακίου της William Blair Investment Management, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. "Η Τουρκία πιθανότατα θα υποφέρει δυσανάλογα δεδομένης της εξάρτησής της από συναισθήματα έντονου ρίσκου από διεθνείς επενδυτές".

  Η λίρα έφτασε σε ρεκόρ χαμηλότερο από 8,8 ανά δολάριο στις αρχές Ιουνίου, όταν ο Ερντογάν είπε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια για να μειώσει το κόστος για τις επιχειρήσεις. Είπε ότι αναμένει τη μείωση τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

  Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναφέρει ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια, επί του παρόντος στο 19%, υψηλότερα από τον ετήσιο πληθωρισμό και τις προσδοκίες για μελλοντικό πληθωρισμό. Δεν παρείχε περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία επιβραδύνθηκε απροσδόκητα στο 16,6% τον Μάιο από 17,1% τον Απρίλιο.

  Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας συνεδριάζει την Πέμπτη για να αποφασίσει για τα επιτόκια. Περαιτέρω συναντήσεις προγραμματίζονται για τις 14 Ιουλίου και τις 12 Αυγούστου.

  Η λίρα υποχωβρούσε 0,3% στο 8,63 ανά δολάριο στις πρωινές συναλλαγές στην Κωνσταντινούπολη, εν αναμονή της απόφασης.

  Η κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια κάτω από τον πληθωρισμό για το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους για να βοηθήσει την κυβέρνηση να δημιουργήσει μια άνθηση δανεισμού και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη. Η πολιτική απέτυχε, οδηγώντας σε υψηλότερο πληθωρισμό και απότομες απώλειες για τη λίρα, ωθώντας την τράπεζα να δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά ξένου νομίσματός της για την υπεράσπισή της.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ