Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Ιουν-2021 15:33

  Λαγκάρντ: Έρχεται επιτάχυνση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού

  Λαγκάρντ: Έρχεται επιτάχυνση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:30

  Περαιτέρω βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας τους επόμενους μήνες αναμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με επιτάχυνση της ανάπτυξης το δεύτερο μισό του έτους καθώς αίρονται τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, δίνοντας ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα. 

  Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι η Ευρωζώνη έχει διαφύγει τον κίνδυνο, καθώς, όπως προειδοποίησε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, οι προοπτικές εξακολουθούν να σκιάζονται από την αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της πανδημίας και το πώς οι οικονομίες θα αντιδράσουν μετά την άρση των μέτρων.

  Η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι ταυτόχρονα με την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες και αναμένεται να συνεχίσει να ενισχύεται το επόμενο διάστημα πριν υποχωρήσει και πάλι. 

  Για την άνοδο του πληθωρισμού, η Λαγκάρντ επικαλέστηκε τεχνικούς λόγους (base effect) και προσωρινούς παράγοντες καθώς και την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Σημείωσε εξάλλου ότι κάποιες διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω της πανδημίας, επίσης συμβάλουν στην άνοδο των τιμών σε κάποιες περιπτώσεις. 

  Ωστόσο, όπως επισήμανε, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει από την αρχή του 2022 καθώς οι προσωρινοί παράγοντες θα αρχίσουν να ξεθωριάζουν. Συνολικά, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει κάτω από τον στόχο μας για τον ορίζοντα προβολής, ανέφερε.

  Προβλέψεις για ΑΕΠ και πληθωρισμό 

  Η πρόεδρος της ΕΚΤ παρουσίασε και τις τελευταίες προβολές των εμπειρογνωμόνων της κεντρικής τράπεζας για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό 

  Σύμφωνα με αυτές, το ετήσιο πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4,6% το 2021, 4,7% το 2022 και 2,1% το 2023. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων (Μάρτιος 2021) το outlook για την οικονομική δραστηριότητα αναθεωρήθηκε ανοδικά για το 2021 και το 2022, ενώ παρέμεινε αμετάβλητο για το 2023.

  Παράλληλα, οι εμπειρογνώμονες τοποθετούν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 1,9% το 2021, 1,5% το 2022 και 1,4% το 2023. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις, το outlook για τον πληθωρισμό αναθεωρήθηκε ανοδικά για το 2021 και το 2022, κυρίως λόγω προσωρινών παραγόντων και του υψηλότερου πληθωρισμού στην ενέργεια. Για το 2023 η πρόβλεψη δεν άλλαξε. 

  Χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί από το 1,1% το 2021 στο 1,3% το 2022 και 1,4% το 2023. Η τελευταία πρόβλεψη είναι ανοδικά αναθεωρημένη σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Μαρτίου. 

  "Διαπιστώσαμε μια μικρή ανοδική κίνηση στον δομικό πληθωρισμό για λίγους μήνες. Η πρόβλεψη μας για τον δομικό πληθωρισμό έχει αναθεωρηθεί ανοδικά, αλλά είμαστε ακόμα μακριά από τον στόχο μας. Ωστόσο βλέπουμε μια κίνηση εκεί και θα συνεχίσουμε να το παρακολουθούμε με προσοχή", ανέφερε η Λαγκάρντ.

  "Επιβεβαιώνουμε την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής" 

  Η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι το Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας αποφάσισε να επανεπιβεβαιώσει την πολύ διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής του, ενώ επανέλαβε ότι η όποια συζήτηση για περιορισμό των αγορών στο έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι πρόωρη.

  "Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος το επόμενο τρίμηνο θα συνεχίσουν να διενεργούνται με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο από ό,τι τους πρώτους μήνες του έτους", ανέφερε.

  Σημείωσε ταυτόχρονα ότι "θα διατηρήσουμε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και αναμένουμε ότι θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσουμε ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ