Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Ιουν-2021 08:15

  ΔΕΗ: Νέα ρήτρα στα τιμολόγια ρεύματος, ίδιες τιμές

  ΔΕΗ: Νέα ρήτρα στα τιμολόγια ρεύματος, ίδιες τιμές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Στην αντικατάσταση της ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα και την εφαρμογή νέας ρήτρας χρέωσης προμήθειας, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με τη διακύμανση του χονδρεμπορικού κόστους του ρεύματος, προχωρά η ΔΕΗ, μετά και από παρότρυνση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

  Η νέα αλλαγή στα τιμολόγια ρεύματος προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Αυγούστου και αναμένεται να έχει ουδέτερο αποτέλεσμα στις τελικές χρεώσεις της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές.

  Σημειώνεται ότι η χρέωση ρήτρας προμήθειας, όπως υπολογίζεται από τη ΔΕΗ οδηγεί σε αυξημένες χρεώσεις.

  Ωστόσο η ΔΕΗ προκειμένου να ισοσκελίσει τη διαφορά και οι τελικές τιμές να παραμείνουν ίδιες για τους καταναλωτές προχωρά στην εφαρμογή έκπτωσης συνέπειας ύψους 30%.

  Ως προς το χρονικό των διαβουλεύσεων μεταξύ της ΡΑΕ και της ΔΕΗ για την αλλαγή στα τιμολόγια, σύμφωνα με πληροφορίες αυτές ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του Ρυθμιστή τον περασμένο μήνα, όταν και η ΔΕΗ κλήθηκε να εξηγήσει την τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζει.

  Είχε προηγηθεί από πλευράς ΔΕΗ η απόφαση να προχωρήσει σε "ξεπάγωμα" της ρήτρας CO2 που είχε θεσπιστεί στα τιμολόγιά της το φθινόπωρο του 2019, χωρίς πάντως μέχρι σήμερα να έχει τεθεί σε εφαρμογή.

  Ωστόσο, μετά και το ράλι της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής στα διεθνή ενεργειακά χρηματιστήρια και την επίπτωση που αυτή έχει στα κόστη της ΔΕΗ, η επιχείρηση αποφάσισε να την ενεργοποιήσει, οδηγώντας σε μικρές αυξήσεις της τάξης των 2 έως 3 ευρώ τις τελικές τιμές για τους καταναλωτές.

  Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκονται σταθερά πάνω από τα 50 ευρώ ο τόνος, όταν κατά τον Ιανουάριο βρίσκονταν στα επίπεδα των 34 ευρώ ο τόνος.

  Σε κάθε περίπτωση με τις αλλαγές στα τιμολόγια που θα εφαρμόσει η ΔΕΗ από τις 5 Αυγούστου, καταργείται η ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα και αντικαθίσταται με την ρήτρα χρέωσης προμήθειας.

  Η συγκεκριμένη ρήτρα συνδέεται με το μέσο όρο της τιμής εκκαθάρισης της προημερήσιας αγοράς του ενεργειακού χρηματιστηρίου τον προηγούμενο μήνα, όπως αυτή δημοσιεύεται από το ΕΧΕ.

  Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι αντίστοιχες συζητήσεις έχουν πραγματοποιηθεί εκ μέρους του Ρυθμιστή και με άλλους ιδιώτες προμηθευτές, προκειμένου να ζητηθούν αναλυτικά στοιχεία για τις ρήτρες που εφαρμόζονται, πόσους καταναλωτές επηρεάζουν καθώς και για να διαπιστωθεί εάν έχουν ακολουθηθεί όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο και τους κώδικες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ