Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Ιουν-2021 10:04

  Τι επιφυλάσσει η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ: Πιθανές αλλαγές και εγγενή αδιέξοδα

  Τι επιφυλάσσει η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ: Πιθανές αλλαγές και εγγενή αδιέξοδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο επικεφαλής του κόμματος Yesh Atid, ο Γιάιρ Λαπίντ και ο επικεφαλής του κόμματος Yamina, Ναφτάλι Μπένετ, ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι έχουν εξασφαλίσει συμφωνία για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να τερματιστεί πιθανώς η 12ετής συνεχής θητεία του Μπέντζαμιν Νετανιάχου ως πρωθυπουργός της χώρας.

  Όπως γράφει το Israel National News, η νέα κυβέρνηση θα είναι άνευ προηγουμένου στη σύνθεσή της, αποτελούμενη από επτά κόμματα που καλύπτουν ολόκληρο το ισραηλινό πολιτικό φάσμα, καθώς και την υποστήριξη ενός αραβικού κόμματος για πρώτη φορά. Ως εκ τούτου, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα επιτυχούς διακυβέρνησης μιας τέτοιας ετερόκλητης ομάδας κομμάτων σε μια στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές για την ασφάλεια που απορρέουν από το Ιράν και τους τρομοκράτες του, καθώς και την εσωτερική κοινωνική διαμάχη μεταξύ Εβραίων και Αράβων.

  Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές με τους οποίους μίλησε το Συνδικάτο Εβραϊκών Ειδήσεων (JNS) έτρεφαν ελπίδες, ειδικά όταν πρόκειται για τη βελτίωση των δεσμών ΗΠΑ-Ισραήλ.

  "Θα μπορούσε σίγουρα να βοηθήσει τη διάθεση, αρχικά", δήλωσε ο Ντάνιελ Πάιπς, πρόεδρος του Φόρουμ της Μέσης Ανατολής, στο JNS, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι ευχαριστημένες με μια κυβέρνηση που περιλαμβάνει αριστερά μέλη. Αν και προειδοποιεί, "θα μπορούσα να δω την κυβέρνηση του Μπάιντεν απογοητευμένη αν τα δεξιά κόμματα - τα οποία, στην πραγματικότητα, είναι πιο δεξιά από τον Νετανιάχου - καταφέρνουν να περνούν τις απόψεις τους".

  Ο Πάιπς αναμένει ότι θα κυριαρχούν οι εταίροι του δεξιού συνασπισμού, σημειώνοντας ότι στις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία του συνασπισμού, τα τρία κόμματα της δεξιάς - Yamina, Νέα Ελπίδα και Yisrael Beiteinu - "είναι στη θέση του οδηγού" και στο Yamina, με μόνο επτά έδρες, έχει δοθεί η πρωθυπουργία.

  Άλλοι αναλυτές είναι ακόμη πιο αισιόδοξοι για μια άνοδο στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Σμούελ Σάντλερ, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Bar-Ilan και του σημερινού προέδρου του Emunah-Efrata College, του Εγιάλ Ζισέρ, αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και καθηγητή Μέσανατολικών Σπουδών και του εν αποστρατεία ταξιάρχου του IDF, Ελάντ Σαβίτ, ανώτερου ερευνητή για τις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ στο Ινστιτούτο Εθνικών Μελετών Ασφάλειας με έδρα το Τελ Αβίβ.

  Και οι τρεις πιστεύουν ότι οι πρόσφατες εντάσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, τις οποίες αποδίδουν στους στενούς δεσμούς των Ρεπουμπλικανών με τον Νετανιάχου και η πιο αντιφατική προσέγγιση, θα υποχωρήσουν.

  Ο Shavit αποδοκιμάζει την πιο επιθετική προσέγγιση του Νετανιάχου, σημειώνοντας ως παράδειγμα τις παρατηρήσεις του πρωθυπουργού την Τρίτη, όταν είπε ότι αν η επιλογή ήταν μεταξύ προστριβών με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αντιπαράθεσης με το Ιράν, το Ισραήλ θα επέλεγε να συγκρουστεί με τον ένθερμο σύμμαχό του. "Το Ισραήλ πρέπει να διεξάγει διακριτικές στρατηγικές συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση για να επιτύχει τα αποτελέσματά του και όχι να μετατρέψει τις διαφορές σε δημόσια αντιπαράθεση", είπε.

  Κανένας δεν βλέπει σημαντικές αλλαγές στην πολιτική. Ο Πάιπς σημειώνει ότι όχι μόνο τα μέλη του δεξιού συνασπισμού όπως ο Μπένετ, ο Γκίντεον Σαρ της Νέας Ελπίδας και ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν του Yisrael Beiteinu, αλλά και κεντρώοι όπως ο Λαπίντ και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκάντζ του Μπλε και Άσπρο, έχουν την ίδια άποψη για το ιρανικό καθεστώς με τον Νετανιάχου. "Δεν φαντάζομαι ότι θα υπάρξουν μεγάλες διαφορές και ίσως μια νέα αρχή", είπε ο Πάιπς. "Είναι απολύτως σαφές ότι το Meretz (η σοσιαλδημοκρατικό κόμμα) και οι Εργατικοί είναι παραγκωνισμένοι".

  Ο Σάντλερ συμφωνεί ότι "το Ιράν θα είναι συνέχεια, σχεδόν το ίδιο. Όλοι στην κυβέρνηση κατανοούν ότι το Ιράν είναι ο μεγάλος εχθρός, μια στρατηγική απειλή για την ύπαρξη του Ισραήλ".

  Σημειώνει ότι οι ιδεολογικές διαφορές του συνασπισμού λειτουργούν ως τροχοπέδη σε σημαντικές πολιτικές κινήσεις. "Δεν πρόκειται να δεις ένα Όσλο εδώ ή μια προσάρτηση", είπε, αναφερόμενος στις Συμφωνίες του Όσλο του 1992, οι οποίες παρέδωσαν τμήματα της Ιουδαίας και της Σαμάρειας στον Παλαιστινιακό Απελευθερωτικό Οργανισμό, και πρόσφατες πολιτικά αντίθετες προσπάθειες για την εφαρμογή της κυριαρχίας σε τμήματα αυτών των περιοχών.

  "Η βασική πολιτική του Ισραήλ δεν θα αλλάξει", συμφωνεί ο Ζισέρ, σημειώνοντας επίσης ότι μεγάλο μέρος της πολιτικής ασφάλειας του Ισραήλ διαμορφώνεται από το Υπουργείο Άμυνας και τον IDF. Ακόμα κι αν ο Μπένετ ή ο Λαπίντ ήθελαν να θεσπίσουν δραματικές αλλαγές πολιτικής, δεν θα είχαν το πολιτικό κεφάλαιο να παρακάμψουν αυτούς τους θεσμούς, λέει.

  Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει σε κανένα από τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Ισραήλ, είτε πρόκειται για την παλαιστινιακή σύγκρουση, τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ ή την οικονομία.

  "Αυτός είναι η κόλλα"

  Ωστόσο, δεν έχουν όλοι μια ελπιδοφόρα άποψη σχετικά με τη νέα κυβέρνηση.

  "Αυτό μου φαίνεται σαν ένα αυτοκίνητο με τέσσερις διαφορετικούς τροχούς και κάθε τροχός κινείται προς μια διαφορετική κατεύθυνση", δήλωσε ο υπολοχαγός δρ Μορντεχάι Κένταρ, ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat. "Στο μόνο πράγμα που συμφωνούν σήμερα είναι η ανάγκη να απαλλαγούμε από τον Νετανιάχου. Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί στο πρώτο λεπτό αυτής της κυβέρνησης. Λοιπόν, τι θα τους κρατήσει μαζί στο δεύτερο λεπτό;"

  Από την άλλη πλευρά, ο Σάντλερ και ο Πάιπς βλέπουν την κυβέρνηση να διαρκεί ακριβώς λόγω του Νετανιάχου, αν υποτεθεί ότι θα παραμείνει στο τιμόνι του κόμματος Λικούντ, στην αντιπολίτευση. "Όσο ο Νετανιάχου παραμένει στην πολιτική, νομίζω ότι θα κολλήσουν μαζί. Εν τέλει αυτός είναι η κόλλα τους", λέει ο Σάντλερ.

  Ο Κένταρ αναγνωρίζει τη λογική αυτού του επιχειρήματος, ωστόσο προσθέτει ότι "το ερώτημα είναι ποιο είναι πιο ισχυρό: οι μάχες μέσα στην κυβέρνηση ή ο φόβος του Νετανιάχου".

  Συνεχίζει, λέγοντας ότι υπάρχουν πάρα πολλά ιδεολογικά ζητήματα και αυτά θα οδηγήσουν σε "διαζύγιο αυτόν τον αφύσικο γάμο". Υποστηρίζει επίσης ότι δεν υπάρχει διαφυγή από την ιδεολογία επειδή οι ψηφοφόροι παρακολουθούν, και όποιος παραδέχεται την ατζέντα του θα θεωρηθεί "ως ένα είδος σπονδυλωτού ασπόνδυλου".

  Ο Κένταρ προβλέπει ότι οι εταίροι του συνασπισμού θα βρεθούν σε αδιέξοδο.

  Τα ευαίσθητα θέματα είναι ενσωματωμένα στον προϋπολογισμό, σημειώνει, όπως η κατασκευή δρόμων στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια. "Εάν το Meretz συμφωνούσε σε κάτι τέτοιο, στην πραγματικότητα θα πυροβολούσαν τα πόδια τους γιατί, σύμφωνα με την ιδεολογία τους, το Ισραήλ πρέπει να αποσυρθεί εντελώς από αυτές τις περιοχές".

  Από την άλλη πλευρά του συνασπισμού είναι ο Μπένετ και ο Σαρ, οι οποίοι πρέπει να αποδείξουν ότι τα δεξιά αφηγήματα χτίζονται σε αυτές τις περιοχές.

  "Γι' αυτό νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα διαρκέσει περισσότερο από μερικές εβδομάδες", λέει ο Κένταρ.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Ισραήλ: Συμφωνία Λαπίντ - Μπένετ για συγκρότηση κυβέρνησης - Τέλος για Νετανιάχου μετά από 12 χρόνια

  * Ισραήλ: Το αραβικό κόμμα Ράαμ θα στηρίξει τον κυβερνητικό συνασπισμό κατά του Νετανιάχου

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ