Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Ιουν-2021 14:50

  Κομισιόν: Σε ισχύ η γενική ρήτρα διαφυγής και το 2022

  Κομισιόν: Σε ισχύ η γενική ρήτρα διαφυγής και το 2022
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με στόχο να διαθέσει δημοσιονομικό χώρο στα κράτη μέλη καθώς συνεχίζουν να ανακάμπτουν από την κρίση του κορονοϊού με την σταδιακή άρση των περιορισμών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ότι η γενική ρήτρα διαφυγής θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το 2022 και αναμένεται να απενεργοποιηθεί από το 2023.

  Η ενεργοποίηση της ρήτρας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης τον Μάρτιο του 2020 επέτρεψε στα κράτη μέλη να αντιδράσουν άμεσα και να υιοθετήσουν έκτακτα μέτρα για να μετριάσουν τον οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο της πανδημίας.

  Η Κομισιόν αναφέρει σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική το 2021 και το 2022. Προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφύγουν την πρόωρη απόσυρση της στήριξης και τα καλεί να κάνουν πλήρη χρήση της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

  "Η εφαρμογή των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Ταμείου θα βοηθήσει να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη, θα ενισχύσει την δυνητική ανάπτυξης και απασχόληση, θα μειώσει τις ανισορροπίες και θα βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά", αναφέρει η Επιτροπή και προσθέτει: "το 2022, οι εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να διαφοροποιούνται ολοένα και περισσότερο, ενώ όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να προστατεύσουν τις επενδύσεις για να στηριχθεί η ανάκαμψη. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιδιώξουν πολιτικές που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών σε μεσοπρόθεσμη βάση".

  "Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία μας για να επαναφέρουμε τις οικονομίες μας στο σωστό δρόμο", ανέφερε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis και πρόσθεσε: "Παρατείνουμε τη γενική ρήτρα διαφυγής για το 2020, με στόχο την απενεργοποίηση το 2023. Ενθαρρύνουμε τα κράτη μέλη να διατηρήσουν υποστηρικτικές δημοσιονομικές πολιτικές αυτό το έτος και το επόμενο, διατηρώντας τις δημόσιες επενδύσεις και αξιοποιώντας τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητα για την τόνωση της ανάπτυξης". 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ