Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Μαϊ-2021 23:59

  Μπουρλά: Η άρση των πατεντών των εμβολίων θα θέσει σε κίνδυνο την υφιστάμενη παραγωγή

  αλβέρτος-μπουρλάς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τον "κώδωνα του κινδύνου” για τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η άρση των πατεντών των εμβολίων κατά του κορονοϊού έκρουσε εκ νέου την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει την τρέχουσα παραγωγή εμβολίων.

  Ο επικεφαλής της Pfizer τόνισε ότι η άρση των πατεντών θα προκαλέσει μια παγκόσμια "κούρσα" προμήθειας πρώτων υλών που θα απειλήσει την ασφαλή και αποτελεσματική παρασκευή των εμβολίων, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του στην πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για περιορισμένη άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων προκειμένου να ενισχυθεί η πρόσβαση των χωρών χαμηλού εισοδήματος στα εμβόλια.

  Όπως επεσήμανε κατηγορητικά ο Μπουρλά σε ανάρτησή του στο LinkedIn, η πρόταση για άρση των πατεντών "θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα”.

  "Επί του παρόντος, οι υποδομές δεν είναι αυτό που μας εμποδίζει να έχουν μεγαλύτερη παραγωγή. Οι περιορισμοί οφείλονται στην έλλειψη εξαιρετικά εξειδικευμένων πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή του εμβολίου μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί 280 διαφορετικά υλικά και συστατικά που προέρχονται από 19 χώρες σε όλο τον κόσμο, εξήγησε ο Μπούρλα και υποστήριξε ότι χωρίς προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, οντότητες με πολύ λιγότερη εμπειρία από την Pfizer στην κατασκευή εμβολίων θα αρχίσουν να ζητούν τα ίδια συστατικά.

  "Αυτήν τη στιγμή, σχεδόν κάθε γραμμάριο πρώτης ύλης που παράγεται αποστέλλεται αμέσως στις εγκαταστάσεις παραγωγής μας και μετατρέπεται αμέσως και αξιόπιστα σε εμβόλια που αποστέλλονται αμέσως σε όλο τον κόσμο”, έγραψε ο Μπούρλα, επαναλαμβάνοντας ότι η προτεινόμενη άρση των πατεντών "απειλεί να διαταράξει τη ροή προμήθειας πρώτων υλών”.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ