Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Μαϊ-2021 11:27

  Ευρωζώνη: Σε ιστορικό υψηλό ο μεταποιητικός PMI τον Απρίλιο

  Οι παρεμβάσεις αναβάθμισης του Ηρακλή ΙΙ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα, ενισχυμένη από την αύξηση της ζήτησης, γεγονός που οδήγησε σε βελτίωση της απασχόλησης παρότι οι ελλείψεις προμηθειών έχουν οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου αύξηση των ανεκπλήρωτων παραγγελιών.

  Παρότι το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη ανάγκασε ορισμένες χώρες να προχωρήσουν στο κλείσιμο μεγάλου μέρους δραστηριοτήτων, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, η μεταποίησε σε μεγάλο βαθμό συνέχισε τη δραστηριότητά της.

  Έτσι, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της IHS Markit ανήλθε τον Απρίλιο στις 62,9 μονάδες από τις 62,5 μονάδες του Μαρτίου, και παρότι η μέτρηση είναι χαμηλότερη από τις 63,3 μονάδες που ήταν η προκαταρκτική εκτίμηση, αποτελεί την υψηλότερη μέτρηση από την έναρξη της έρευνας τον Ιούνιο του 1997.

  Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή -και αποτελεί καλό μέτρο για την οικονομική υγεία, μειώθηκε οριακά από το επίπεδο ρεκόρ του Μαρτίου των 63,3 μονάδων, στις 63,2 μονάδες.

  "Η μεταποίηση στην ευρωζώνη βρίσκεται σε άνθηση", δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

  "Ωστόσο, οι ελλείψεις σε επίπεδο προμηθειών κινούνται επίσης σε πρωτοφανή επίπεδα, οδηγώντας σε αύξηση των μη ολοκληρωμένων παραγγελιών από τα εργοστάσια", πρόσθεσε.

  Εν τω μεταξύ, με το κόστος των πρώτων υλών να έχει αυξηθεί, τα εργοστάσια αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις τιμές τους με τον υψηλότερο ρυθμό από τότε που η IHS Markit άρχισε να συλλέγει δεδομένα.

  "Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετίζεται με το πόσο καιρό θα συνεχιστούν αυτές οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές και σε ποιο βαθμό το υψηλότερο κόστος θα μετακυλίεται στους καταναλωτές", πρόσθεσε ο Williamson.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ