Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Απρ-2021 14:53

  Στα δικαστήρια και επισήμως η ΕΕ κατά AstraZeneca για καθυστέρηση στις παραδόσεις εμβολίων

  Στα δικαστήρια και επισήμως η ΕΕ κατά AstraZeneca για καθυστέρηση στις παραδόσεις εμβολίων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.35

  Την δικαστική οδό λαμβάνει οριστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της AstraZeneca για την μη τήρηση από πλευράς της εταιρείας των υποχρεώσεών της για παραδόσεις δόσεων του εμβολίου της κατά του κορονοϊού στο μπλοκ των 27 χωρών.

  Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της βρετανοσουηδικής εταιρείας έχει βρεθεί στο επίκεντρο μεγάλης διαμάχης στην ΕΕ, καθώς αρχικά δεν χρησιμοποιείτο για τους άνω των 65 λόγω ανεπαρκών κλινικών στοιχείων, ενώ στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι, πολύ σπάνια, μπορεί να προκαλέσει θρομβοεμβολές, κυρίως σε γυναίκες έως 55 ετών.

  Πολλές χώρες της ΕΕ έχουν θέσει ηλικιακά όρια στη χρήση του εμβολίου, ενώ στις ΗΠΑ το τελευταίο δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

  Τους τελευταίους μήνες αρχές ευρωπαϊκών χωρών έχουν προχωρήσει ακόμη και σε κατασχέσεις ποσοτήτων του εμβολίου που προορίζονταν για εξαγωγή (π.χ. Ιταλία για δόσεις που είχαν προορισμό την Αυστραλία), ενώ η εταιρεία επικαλείτο προβλήματα σε παραγωγική μονάδα της στο Βέλγιο για να δικαιολογήσει τις μειωμένες παραδόσεις δόσεων.

  Η Κομισιόν κατηγορεί την AstraZeneca ότι δεν είχε ένα "αξιόπιστο" σχέδιο για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων.

  "Η Επιτροπή άρχισε την περασμένη Παρασκευή νομικές ενέργειες εναντίον της AstraZeneca", δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή υποστηρίχθηκε και από τις 27 χώρες μέλη.

  Βάσει του συμβολαίου, η εταιρεία έχει δεσμευθεί να καταβάλει "τις καλύτερες εύλογες προσπάθειές της" για να παραδώσει 180 εκατ. δόσεις εμβολίου στην ΕΕ το δεύτερο φετινό τρίμηνο, από ένα σύνολο 300 εκατ. δόσεων για την περίοδο από τον Δεκέμβριο έως τον Ιούνιο.

  Όμως η εταιρεία ανέφερε σε δήλωσή της στις 12 Μαρτίου πως έχει στόχο να παραδώσει μόνο το ένα τρίτο αυτής της ποσότητας. Μια εβδομάδα αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε νομική επιστολή στην εταιρεία, ως το πρώτο βήμα μιας επίσημης διαδικασίας για την επίλυση διενέξεων.

  "Η Επιτροπή άρχισε την περασμένη Παρασκευή νομικές ενέργειες εναντίον της AstraZeneca", δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή υποστηρίζεται και από τις 27 χώρες μέλη.

  "Μερικοί όροι του συμβολαίου δεν έγιναν σεβαστοί και η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να προτείνει μια αξιόπιστη στρατηγική για την εξασφάλιση της έγκαιρης παράδοσης των δόσεων", δήλωσε ο εκπρόσωπος εξηγώντας τι προκάλεσε την κίνηση της Κομισιόν,.

  "Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει ταχεία παράδοση επαρκούς αριθμού δόσεων που δικαιούνται οι ευρωπαίοι πολίτες και για τις οποίες δόθηκε υπόσχεση στη βάση του συμβολαίου", δήλωσε.

  "Αβάσιμες οι νομικές ενέργειες της ΕΕ", απαντάει η AstraZeneca

  Από την πλευρά της η φαρμακευτική εταιρεία χαρακτήρισε αβάσιμες τις νομικές ενέργειες που ξεκίνησε η ΕΕ εναντίον της και δεσμεύθηκε να υπερασπισθεί τον εαυτό της στο δικαστήριο.

  Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει πως "έχει τηρήσει πλήρως τη Συμφωνία Προαγοράς με την Ευρωπαϊκή Ένωση". 

  Όπως τονίζει η AstraZeneca, "πιστεύουμε πως οποιαδήποτε δικαστική αγωγή είναι χωρίς ουσία και καλωσορίζουμε αυτήν την ευκαιρία να επιλυθεί αυτή η διαμάχη το ταχύτερο δυνατό".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ