Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 25-Απρ-2021 10:30

  Η απρόσμενη αναφορά του Μπάιντεν στην "Constantinople"

  biden-erdogan
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μια λεπτομέρεια της χθεσινοβραδινής αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας από τον Τζο Μπάιντεν, που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, ήταν η χρήση του όρου "Constantinople" (Κωνσταντινούπολη) και όχι "Istanbul".

  "Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων όσων πέθαναν στη Γενοκτονία των Αρμενίων κατά την Οθωμανική περίοδο και υποσχόμαστε να αποτρέψουμε μια τέτοια θηριωδία. Ξεκίνησε στις 24 Απριλίου 1915 με τις συλλήψεις Αρμένιων διανοούμενων και ηγετών στην Κωνσταντινούπολη από τις οθωμανικές αρχές, 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν ή βάδισαν προς τον θάνατό τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης" σημειώνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

   

   

  Η χρήση της συγκεκριμένης λέξης προκάλεσε πλήθος σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο από Έλληνες όσο και από Τούρκους σχολιαστές, εμφορούμενους με εθνικιστικά και μεγαλοϊδεατικά ιδανικά.

  Κάποιοι, οι πιο ψύχραιμοι, θεωρούν ότι ο Λευκός Οίκος επέλεξε τη χρήση του "Constantinople" επειδή έτσι λεγόταν η συγκεκριμένη πόλη κατά την περίοδο στην οποία έλαβε χώρα η γενοκτονία του αρμενικού λαού. Κάποιοι άλλοι εκτιμούν ότι ο Μπάιντεν επέλεξε σκόπιμα την ελληνικής προελεύσεως ονομασία, αντί του σύγχρονου "Istanbul", με στόχο να πλήξει τον εγωισμό του Ερντογάν.

  Όποια και αν ήταν η επιλογή της χρήσης του "Constantinople" σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας παρασύρει να παραβλέψουμε τη μεγαλύτερη εικόνα της κίνησης του Αμερικανού προέδρου. Η ουσία είναι πως ο Μπάιντεν έσπασε τη φιλοτουρκική παράδοση των προκατατόχων του, οι οποίοι επέλεγαν τη σιωπή και τον συμβιβασμό απέναντι στον αυταρχικό και προκλητικό Ερντογάν, και αναγνώρισε ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας προκαλώντας την Τουρκία να σταθεί ευθαρσώς απέναντι στον ίδιο τον εαυτό και την ιστορία της.

  Η ερμηνεία της πρωτοβουλίας του Μπάιντεν, όμως, δεν εξαντλείται μονάχα στην αναγνώριση ενός ιστορικού γεγονότος και στην ηθική αποκατάσταση του αρμενικού λαού. Η πρωτόγνωρη κίνηση του Τζο Μπάιντεν προοιωνίζεται πως η Αμερική πλέον είναι διατεθειμένη να μην κρατήσει ανοιχτά μέτωπα και να μη σιωπήσει απέναντι σε σκάνδαλα, είτε ιστορικής φύσεως (όπως η αρμενική γενοκτονία) ή οικονομικοπολιτικού περιεχομένου, όπως η επερχόμενη εκδίκαση της "αμαρτωλής" τουρκικής τράπεζας Halkbank.

  Η "Κωνσταντινούπολη" και η αρμενική γενοκτονία δεν θα είναι οι μόνοι "πονοκέφαλοι" που θα νιώσει ο Ερντογάν...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ