Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Απρ-2021 15:04

  Σάλος στην Τουρκία: CEO ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων έφυγε στο εξωτερικό με 2 δισ. δολάρια

  Σάλος στην Τουρκία: CEO ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων έφυγε στο εξωτερικό με 2 δισ. δολάρια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο ιδρυτής της τουρκικής εταιρείας ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων Thodex, Φαρούκ Φατίχ Οζέρ, λέγεται ότι διέφυγε από την Τουρκία με 2 δισεκατομμύρια δολάρια, αφήνοντας πίσω τους περίπου 391.000 εξαπατημένους επενδυτές. 

  Ο ειδησεογραφικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Habertürk ανέφερε ότι ο Οζέρ εγκατέλειψε τη χώρα μέσω του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης στις 20 Απριλίου στις 6 μ.μ. και ταυτόχρονα απενεργοποίησε διαδοχικά τους λογαριασμούς του στο Instagram και στο Twitter. 

   

   

   

  Η αστυνομία εισέβαλε στα κεντρικά γραφεία της Thodex και ξεκίνησε επίσημη έρευνα για την εταιρεία σχετικά με τη δημιουργία εγκληματικής οργάνωσης και απάτης, καθώς πιστεύεται ότι ο Οζέρ λήστεψε περίπου 391.000 χρήστες της πλατφόρμας. 

  Η Thodex προκάλεσε κύμα οργής όταν σταμάτησε απότομα τις συναλλαγές στις 21 Απριλίου επικαλούμενη μια μη καθορισμένη συναλλαγή συνεργασίας, προκαλώντας παράπονα από χρήστες που δεν είχαν πρόσβαση στα ψηφιακά τους στοιχεία.

  Το ανταλλακτήριο, το οποίο λειτουργεί από το 2017, ανέφερε σε μια αόριστη δήλωση στον ιστότοπό του ότι αποφάσισε να επιτρέψει σε εξωτερικές επενδύσεις να εξυπηρετήσουν καλύτερα τους πελάτες. Οι υπηρεσίες θα παραμείνουν κλειστές για περίπου πέντε εργάσιμες ημέρες κατά την ολοκλήρωση της μεταφοράς μετοχών, αλλά οι χρήστες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις επενδύσεις τους, ανέφερε.

  "Οι παγκοσμίου φήμης τράπεζες και εταιρείες χρηματοδότησης των οποίων το όνομα θα αποκαλύψουμε όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή, μας προσφέρουν επενδύσεις και συνεργασία για λίγο διάστημα", δήλωσε η Thodex σε "σημαντική δήλωση".

  Η εταιρεία είπε επίσης ότι τα "αρνητικά σχόλια" για αυτούς ήταν λανθασμένα και ότι δεν υπήρχε τίποτα ώστε να ανησυχούν οι χρήστες. 

  Η αναστολή της ιστοσελίδας είχε ως αποτέλεσμα άμεση κατακραυγή από τους χρήστες του ανταλλακτηρίου, όπου ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών τριπλασιάστηκε σε πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια στις 16 Απριλίου από μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το coingecko.com.

  Ένας δικηγόρος των θυμάτων της παύσης λειτουργίας της Thodex, ο Ογούζ Εβρέν Κιλίτς, δήλωσε ότι ο δικηγόρος του Οζέρ του είπε ότι οι χρήστες πάλευαν με μεταφορά χρημάτων στο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων τις τελευταίες ημέρες.  

  "Τέλος, ο ιστότοπος έγινε εντελώς απρόσιτος. Ο πανικός ξεκίνησε μεταξύ των θυμάτων. Υποβάλλουν ποινικές καταγγελίες", δήλωσε ο Κιλίτς, προσθέτοντας ότι υπέβαλαν ποινική καταγγελία για τη μητρική εταιρεία της Thodex στην Κωνσταντινούπολη, Koineks Corp.

  "Ανακαλύψαμε ότι το χρηματιστήριο είχε μηνιαίο όγκο συναλλαγών περίπου 100 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών, το οποίο είναι περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκτιμούμε ότι περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια εξαφανίστηκαν. Αυτή είναι η μεγαλύτερη περίπτωση απάτης στην ιστορία της χώρας", είπε ο Κιλίτς. 

  Αργότερα στις 22 Απριλίου, εμφανίστηκε μια εικόνα του Οζέρ από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, σχεδόν επιβεβαιώνοντας τις φήμες.

   

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021