Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Απρ-2021 23:28

  Αγωγή 280 εκατ. δολ. της Exxon στις ΗΠΑ για διυλιστήριο που της είχε κατάσχει η Κούβα του Κάστρο το 1960

  Αγωγή 280 εκατ. δολ. της Exxon στις ΗΠΑ για διυλιστήριο που της είχε κατάσχει η Κούβα του Κάστρο το 1960
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Exxon Mobil μπορεί να προχωρήσει τη νομική της δράση με την οποία ζητεί 280 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση από δυο κουβανικές εταιρείες για ένα διυλιστήριο και άλλα περιουσιακά της στοιχεία που δημεύθηκαν στην Κούβα μετά τη νίκη της επανάστασης υπό τον Φιντέλ Κάστρο το 1959.

  Σύμφωνα με την απόφαση του Αμερικανού δικαστή Amit Mehta, η αγωγή της Exxon κατά δύο κρατικών κουβανικών εταιρειών, των Corporacion Cimex και Union Cuba-Petroleo, γνωστής ως Cupet, μπορούν να προχωρήσουν κανονικά. Εδώ και δεκαετίες, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν εκατοντάδες ανάλογες διεκδικήσεις επιχειρήσεων και προσώπων που είδαν την περιουσία τους να δημεύεται από το κουβανικό καθεστώς, που εγκαθιδρύθηκε μετά την ανατροπή της φιλοαμερικανικής δικτατορίας Μπατίστα.

  Η Exxon ανάλεβε νομική δράση το 2019, αφού η κυβέρνηση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει να μπλοκάρει πρόνοια νόμου του 1996, ο οποίος επέτρεπε την άσκηση ένδικών μέσων για περιουσιακά στοιχεία που είχαν δημευθεί στην Κούβα. Η "βροχή" αιτημάτων, πάντως, η οποία αναμενόταν, δεν υπήρξε, καθώς πολλοί αναγνωρίζουν ότι είναι δύσκολο οι αποφάσεις να επιβληθούν σε εταιρείες με έδρα εκτός των ΗΠΑ, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

  To 2014, o τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε προσπαθήσει να δημιουργήσει εκ νέου διπλωματικούς δεσμούς με την Κούβα και να άρει μέρος των οικονομικών εμποδίων στις διμερείς σχέσεις.

  Η Exxon ισχυρίζεται ότι οι Cimex και Cupet προχώρησαν σε παράνομη χρήση της κατασχεμένης περιουσίας της, μεταξύ άλλων δεκάδων σταθμών εξυπηρέτησης, ενός τερματικού σταθμού σε λιμένα, δεξαμενών, καθώς και ενός διυλιστηρίου (Ñico Lopez) στην Αβάνα. Η κυβέρνηση Κάστρο προχώρησε στην κατάσχεση το 1960.

  Νομικοί εκπρόσωποι των Cimex και Cupet δεν απάντησαν σε αίτημα του πρακτορείου Bloomberg για σχόλιο επί του ζητήματος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ