Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Απρ-2021 14:07

  Πούτιν: Η Μόσχα θα απαντήσει "σκληρά" και "άμεσα" στις ξένες προκλήσεις

  Πουτιν 21.04.2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Για αντίποινα σε όσους ξεπέρασαν τις "κόκκινες γραμμές” της Ρωσίας έκανε λόγο ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση της χώρας, όπως ονομάζεται η κοινή συνεδρία των δύο σωμάτων του ρωσικού Κοινοβουλίου.

  Η Μόσχα θα απαντήσει "σκληρά” και "άμεσα” στις ξένες προκλήσεις δήλωσε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι κανένας δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις "κόκκινες γραμμές”. 

  Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις προγραμματισμένες επενδύσεις της χώρας στη στρατιωτική εκπαίδευση, τα υπερηχητικά όπλα κα τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Ταυτόχρονα διευκρίνισε πως η Ρωσία θέλει να συνάψει συμφωνίες ειρήνης και ελέγχου των όπλων. 

  Ο Πούτιν καταδίκασε επίσης τη διαρκή τάση των διεθνών παραγόντων να κατηγορούν τη Ρωσία για αδικήματα λέγοντας πως πλέον αυτό έχει γίνει συνήθεια.

  "Το νόημα και το περιεχόμενο της πολιτικής της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή είναι να διασφαλίσει την ειρήνη και την ασφάλεια για την ευημερία των πολιτών μας, για τη σταθερή ανάπτυξη της χώρας. Η Ρωσία έχει τα δικά της συμφέροντα, φυσικά και τα υπερασπιζόμαστε και θα το πράττουμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, όπως άλλωστε κάνουν και τα άλλα κράτη του κόσμου", είπε ο Ρώσος ηγέτης, σημειώνοντας επίσης ότι: "Εάν κάποιος αρνείται να κατανοήσει αυτό το αυτονόητο πράγμα, δεν θέλει να κάνει διάλογο και επιλέγει εγωιστικό και αφ' υψηλού τόνο, η Ρωσία θα βρει πάντοτε τρόπο να υπερασπιστεί τη θέση της".

  Επιπλέον περιέγραψε ως μία αρνητική πρακτική των τελευταίων ετών την επιβολή "παράνομων κυρώσεων με πολιτικά κίνητρα στην οικονομία", που χαρακτήρισε "βάναυσες προσπάθειες οι μεν να επιβάλλουν με τη βία τη θέλησή τους στους άλλους" και διαπίστωσε ότι "σήμερα αυτή η πρακτική μετεξελίσσεται σε κάτι πολύ πιο επικίνδυνο, εννοώ τα στοιχεία, που έγιναν πρόσφατα γνωστά για ευθεία απόπειρα διοργάνωσης πραξικοπήματος στη Λευκορωσία και τη δολοφονία του προέδρου αυτής της χώρας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι παρόμοιες απαράδεκτες πράξεις δεν επικρίνονται από τη λεγόμενη "συλλογική Δύση". Σαν κανείς να μην προσέχει καν ότι υπάρχουν. Όλοι παριστάνουν ότι τίποτε δεν συμβαίνει".

  Χωρίς να στραφεί συγκεκριμένα εναντίον κάποιας συγκεκριμένης χώρας ή στρατιωτικής συμμαχίας, ο Ρώσος ηγέτης υπογράμμισε τη σημασία των ομολογιών των συλληφθέντων, που δήλωσαν, σύμφωνα με τις ανακριτικές Αρχές της Λευκορωσίας ότι "μετείχαν στη συνωμοσία, ότι προετοιμάζονταν ο αποκλεισμός του Μινσκ, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών της πόλεως, των μέσων επικοινωνίας, η πλήρης διακοπή του ενεργειακού συστήματος της πρωτεύουσας της Λευκορωσίας, αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι γινόταν προετοιμασία μαζικής κυβερνο-επίθεσης, πώς αλλιώς;".

  Συνέδεσε μάλιστα τις φερόμενες ως σχεδιαζόμενες κυβερνο-επιθέσεις με το γεγονός ότι "οι δυτικοί συνάδελφοί μας αρνούνται επίμονα τις πολυάριθμες ρωσικές προτάσεις να αναπτυχθεί ένας διεθνής διάλογος στον τομέα της πληροφοριακής και κυβερνητικής ασφάλειας. Πολλές φορές το έχουμε προτείνει. Αλλά αποφεύγουν τη συζήτηση επί της ουσίας του ζητήματος".

  Κλιμακώνοντας την αυστηρότητα των προειδοποιήσεών του, ο Ρώσος ηγέτης σημείωσε: "Θέλουμε όντως να έχουμε καλές σχέσεις με όλους τους μετέχοντες της διεθνούς συναναστροφής, ακόμη και μ' εκείνους με τους οποίους το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις μας, για να το πω ήπια, δεν πάνε καλά. Όντως δεν θέλουμε να κάψουμε τις γέφυρες, αλλά, εάν κάποιος αντιλαμβάνεται τις καλές μας προθέσεις ως αδιαφορία ή αδυναμία και ο ίδιος σκοπεύει τελειωτικά να κάψει ή να ανατινάξει τις γέφυρες, πρέπει να γνωρίζει ότι η απάντηση της Ρωσίας θα είναι ασύμμετρη, γρήγορη και σκληρή. Οι διοργανωτές οποιωνδήποτε προκλήσεων, οι οποίες απειλούν θεμελιώδη συμφέροντα της ασφάλειάς μας, θα μετανιώσουν για ό,τι έπραξαν έτσι, όπως δεν έχουν εδώ και καιρό μετανιώσει για κάτι".

  Τα συγκεκριμένα σχόλια έγιναν την τελευταία μισή ώρα της ομιλίας των 90 λεπτών του προέδρου κατά τη διάρκεια της οποίας επικεντρώθηκε κυρίως στην πανδημία του κορονοϊού και στα εσωτερικά οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα

  Όπως ο ίδιος προανήγγειλε, αποφάσισε να το αφιερώσει επί το πλείστον σε θέματα εσωτερικής πολιτικής, την υγεία, την πολιτική και την οικονομία, αν και δεν θα παρέλειπε να αναφερθεί εν συντομία σε καίρια ζητήματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.

  Αναλογιζόμενος την έναρξη και την εξέλιξη της "άγνωστης και εξαιρετικά επικίνδυνης λοίμωξης", με την οποία συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη η ανθρωπότητα, ο Ρώσος πρόεδρος θύμισε ότι κατά τις συζητήσεις του με πολλούς ξένους ηγέτες είχε συμμεριστεί τη διαπίστωση ότι "έχουμε να κάνουμε με την απόλυτη αβεβαιότητα".

  Ο Ρώσος ηγέτης αναφέρθηκε στις ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού, αναπνευστήρων και άλλων υλικών, ακόμη και σε ελλείψεις αποθεμάτων τροφίμων, με τις οποίες ξεκίνησε αυτή η πανδημία, υπογραμμίζοντας την εξαρχής πεποίθησή του ότι η Ρωσία θα κατορθώσει να ξεπεράσει τη δοκιμασία με επιτυχία. Για το λόγο αυτό ευχαρίστησε δημοσίως γιατρούς, νοσηλευτές, εθελοντές, εργαζόμενους στις κοινωνικές υπηρεσίες, επιστήμονες, οι οποίοι συνέβαλαν με την ανιδιοτελή εργασία τους στην επιτυχή απόκρουση της επιδημίας, πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν στην ειδικά προετοιμασμένη αίθουσα μεταξύ των μελών του Κονοβουλίου και της κυβέρνησης.

  Σύμφωνα με τον Β. Πούτιν, η πανδημία και οι αναπόφευκτες απώλειες από αυτήν επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι "πρώτη εθνική προτεραιότητα είναι η προστασία του πληθυσμού της Ρωσίας", δηλαδή η επίλυση του απειλητικού δημογραφικού προβλήματος, γι' αυτό η Ρωσία θα διατηρήσει τους στρατηγικούς της στόχους να οδηγηθεί έως το 2030 σε αύξηση του πληθυσμού και σε αύξηση του μέσου όρου ζωής στα 78 χρόνια.

  Για τους λόγους αυτούς ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να μην μειώσουν την επιφυλακή τους και να συνεχίσουν να τηρούν τις υποδείξεις των ιατρών και των υγειονομικών υπηρεσιών, ώστε να περιοριστεί ακόμη περισσότερο και να εξαλειφθεί η λοίμωξη του κορονοϊού. "Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την επιδημία πέραν του εμβολιασμού. Η άλλη οδός είναι πιο επικίνδυνη, γιατί είναι άγνωστη η έκβαση της ασθένειας", σημείωσε ο Β.Πούτιν καλώντας τον πληθυσμό να σπεύσει να εμβολιαστεί ταχύτερα, ώστε έως το φθινόπωρο να έχει εξασφαλίσει η Ρωσία την επιδιωκόμενη "συλλογική ανοσία".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ