Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Απρ-2021 20:15

  Johnson & Johnson: Ξεκινούν εκ νέου οι παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη μετά την απόφαση του ΕΜΑ

  Johnson & Johnson: Ξεκινούν εκ νέου οι παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη μετά την απόφαση του ΕΜΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει και πάλι τις παραδόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το "πράσινο φως” που έδωσε εκ νέου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για τη χρήση του Janssen, επισημαίνοντας ότι τα οφέλη του υπερτερούν των κινδύνων πιθανής συσχέτισης με περιπτώσεις πολύ σπάνιων θρομβώσεων. 

  Όπως αναφέρει η φαρμακοβιομηχανία, η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του ΕΜΑ παρείχε ενημερωμένες οδηγίες για τη χρήση του εμβολίου της και επιβεβαίωσε ότι το συνολικό προφίλ κινδύνου-οφέλους παραμένει θετικό. Η ενημερωμένες οδηγίες ακολούθησαν μετά την ανασκόπηση ενός μικρού αριθμού περιπτώσεων ενός πολύ σπάνιου ανεπιθύμητου συμβάντος που περιλαμβάνει θρομβώσεις σε συνδυασμό με χαμηλούς αριθμούς αιμοπεταλίων που μπορεί να συμβούν εντός περίπου μιας έως τριών εβδομάδων μετά την χορήγηση του εμβολίου της εταιρείας.

  Ως αποτέλεσμα, η Johnson & Johnson θα ενημερώσει τις πληροφορίες των χαρακτηριστικών του προϊόντος και το φύλλο οδηγιών χρήσης του εμβολίου ώστε να περιλαμβάνει σημαντικές πληροφορίες για τη διάγνωση και τη διαχείριση αυτού του πολύ σπάνιου ανεπιθύμητου συμβάντος. Οι επαγγελματίες του τομέα υγειονομικής περίθαλψης θα ενημερωθούν για τα σημεία και τα συμπτώματα του θρομβοεμβολισμού με θρομβοκυτταροπενία, καθώς και για την κατάλληλη πορεία θεραπείας.

  Σε συνέχεια της σύστασης του ΕΜΑ, η εταιρεία γνωστοποίησε ότι θα συνεχίσει την αποστολή του εμβολίου Janssen στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), τη Νορβηγία και την Ισλανδία. 

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων την Τρίτη για το εμβόλιο της Johnson & Johnson συνάδει με την ανακοίνωσή του και για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της AstraZeneca Plc, το οποίο έχει επίσης συσχετιστεί με σπάνια περιστατικά θρομβώσεων. 

  Και στις δύο περιπτώσεις, ο EMA επεσήμανε ότι η νόσος Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός μπορεί να είναι θανατηφόρα και ότι η χρήση των εμβολίων είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, προσθέτοντας ότι τα οφέλη από το εμβόλιο Janssen της Johnson & Johnson υπερτερούν των κινδύνων που ενέχει. 

  "Ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως έχει ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια και εξακολουθούν να υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που πεθαίνουν κάθε μέρα", δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του EMA Έμερ Κουκ. "Υπάρχουν αμέτρητα βάσανα πίσω από όλες αυτές τις περιπτώσεις και αυτά τα εμβόλια διαδραματίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας".

  Ειδικότερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σημείωσε ότι τα περιστατικά πολύ σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων θα πρέπει να περιληφθούν στις παρενέργειες του εμβολίου, ώστε οι γιατροί και οι ασθενείς να είναι ενήμεροι και σε εγρήγορση για τυχόν επικίνδυνες ενδείξεις.

  Η απόφαση του EMA, όπως αναφέρει το Bloomberg, ουσιαστικά επιτρέπει στις κυβερνήσεις της ΕΕ να αποφασίσουν η κάθε μία ξεχωριστά εάν θα περιορίσουν τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες ή ομάδες ασθενών, όπως και στην περίπτωση του εμβολίου της AstraZeneca.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ