Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Απρ-2021 20:16

  Η Amazon ετοιμάζεται να θέσει σε τροχιά τους πρώτους δορυφόρους του δικτύου διαστημικού internet

  Η Amazon ετοιμάζεται να θέσει σε τροχιά τους πρώτους δορυφόρους του δικτύου διαστημικού internet
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Amazon ετοιμάζεται να θέσει σε τροχιά τους πρώτους δορυφόρους για το δίκτυο διαστημικού internet που ακούει στο όνομα Project Kuiper, καθώς τη Δευτέρα η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος υπέγραψε συμφωνία με την United Launch Alliance για εννέα αποστολές.

  Η ULA, που αποτελεί κοινοπραξία της Boeing και της Lockheed Martin, θα χρησιμοποιήσει τη σειρά πυραύλων Atlas V για τις αποστολές του Kuiper.

  Το δίκτυο διαστημικού internet της Amazon θα περιλαμβάνει 3.236 δορυφόρους που θα τεθούν σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, ενώ η εταιρεία έχει δηλώσει ότι θα επενδύσει 10 δισ. δολάρια για να παρέχει ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις.

  "Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την προσιτή ευρυζωνική σύνδεση πραγματικότητα για πελάτες και κοινότητες σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Μπέζος σε σχετική ανακοίνωσή του. "Η ULA είναι ένας εξαιρετικός συνεργάτης που έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία δεκάδες αποστολές για εμπορικούς πελάτες και κυβερνήσεις και είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξή τους στο Kuiper”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της Amazon.

  Η Amazon, ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει την αξία της σύμβασης που υπέγραψε με την ULA, ενώ δεν αποκάλυψε ούτε τον αριθμό των δορυφόρων Kuiper που θα τεθούν σε τροχιά σε κάθε αποστολή, ούτε καν ποια έκδοση του πυραύλου Atlas V της ULA θα χρησιμοποιηθεί.

  "Το εύρος της πρωτοβουλίας θα προσφέρει επίσης τεράστια ώθηση στην ηγετική θέση που κατέχουν οι ΗΠΑ στο διάστημα, βοηθώντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην παροχή σταθερής, αξιόπιστης ζήτησης για τη βιομηχανία υπηρεσιών εκτόξευσης”, δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ULA Τόρι Μπρούνο σε ανακοίνωσή του.

  Η συμφωνία με την ULA είναι η πρώτη της Amazon με εταιρεία πυραύλων, αν και η εταιρεία έχει επισημάνει ότι "θα χρειαστεί πολλούς πυραύλους και συνεργάτες” προκειμένου να αναπτύξει το δίκτυο των δορυφόρων Kuiper εγκαίρως. Αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Amazon να συνάψει αντίστοιχες συμφωνίες με εταιρείες όπως η SpaceX του Έλον Μασκ, η διαστημική εταιρεία του Μπέζος, Blue Origin, ή η ευρωπαϊκή Arianespace. 

  Παρότι τόσο η Amazon όσο και η Blue Origin ανήκουν αμφότερες στον Μπέζος, η τελευταία είναι ιδιωτική εταιρεία και εντελώς ξεχωριστή από την πρώτη.

  Η Amazon δεν έχει ανακοινώσει, ωστόσο, μέχρι στιγμής το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των αποστολών του Kuiper.

  Ωστόσο, βάσει της έγκρισης που έλαβε πέρυσι από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ, η εταιρεία οφείλει να έχει θέσει σε τροχιά το ήμισυ των συνολικών δορυφόρων του δικτύου εντός έξι ετών - ήτοι πρέπει να στείλει στο διάστημα περίπου 1.600 δορυφόρους έως τον Ιούλιο του 2026.

  Η εταιρεία έχει πλέον περισσότερα από 500 άτομα που εργάζονται στο Project Kuiper και τον Δεκέμβριο ολοκλήρωσε την αρχική ανάπτυξη της κεραίας που θα συνδέει τους χρήστες με το δορυφορικό δίκτυο.

  Τους τελευταίους μήνες, η Amazon βρίσκεται σε διαμάχη με την SpaceX του Μασκ ενώπιον των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ, καθώς η εταιρεία του Μπέζος αντιτίθεται στις αλλαγές που θέλει να κάνει η εταιρεία του Μασκ στο δίκτυο της, Starlink, το οποίο μέχρι στιγμής διαθέτει περισσότερους από 1.300 δορυφόρους σε τροχιά. 

  Οι δύο εταιρείες συγκαταλέγονται σε μια μικρή διεθνή ομάδα εταιρειών που ανταγωνίζονται για την ανάπτυξη παγκόσμιων δορυφορικών ευρυζωνικών δικτύων, που περιλαμβάνονται επίσης οι OneWeb, Astranis, Telesat και η Omnispace, που συνεργάζεται με τη Lockheed Martin.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ