Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Απρ-2021 10:23

  Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: "Μπλόκο" στα κρυπτονομίσματα - "Βουτιά" bitcoin

  Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: "Μπλόκο" στα κρυπτονομίσματα - "Βουτιά" bitcoin
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας απαγόρευσε τη χρήση κρυπτονομισμάτων και crypto asset για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, επικαλούμενη πιθανές "ανεπανόρθωτες" ζημιές και σημαντικούς κινδύνους σε τέτοιες συναλλαγές.

  Με νόμο, ο οποίος μάλιστα δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εν μία νυκτί, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) δήλωσε ότι τα κρυπτονομίσματα και άλλα τέτοια ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται σε παρόμοια τεχνολογία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, άμεσα ή έμμεσα, ως μέσο πληρωμής.

  "Οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών δεν θα είναι σε θέση να αναπτύξουν επιχειρηματικά μοντέλα με τρόπο που τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης χρησιμοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στην παροχή υπηρεσιών πληρωμών και έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος και δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με τέτοια επιχειρηματικά μοντέλα", είπε η τράπεζα.

  Μια αυξανόμενη άνθηση είχε παρατηρηθεί στην αγορά κρυπτονομισμάτων στην Τουρκία, με τους επενδυτές να ελπίζουν να κερδίσουν από το ράλι του bitcoin και να σώσουν ότι μπορούν από τις απώλειες εξαιτίας του πληθωρισμού.

  Μια ασθενέστερη τουρκική λίρα και οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν επίσης αυξήσει τη ζήτηση για κρυπτονομίσματα.

  Σε μια δήλωση που εξηγεί τον λόγο πίσω από την απαγόρευση, η τράπεζα δήλωσε ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία "δεν υπόκεινται σε κανέναν μηχανισμό ρύθμισης και εποπτείας ούτε κεντρική ρυθμιστική αρχή", μεταξύ άλλων κινδύνων ασφαλείας.

  "Θεωρείται ότι η χρήση τους στις πληρωμές μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες απώλειες για τα εμπλεκόμενα μέρη λόγω των παραπάνω παραγόντων και περιλαμβάνουν στοιχεία που ενδέχεται να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στις μεθόδους και τα μέσα που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στις πληρωμές", ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε μια δήλωση.

  Την περασμένη εβδομάδα, οι τουρκικές αρχές ζήτησαν δεδομένα χρηστών από πλατφόρμες συναλλαγών.

  Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας αυξήθηκε πάνω από 16% τον Μάρτιο. Η σχετική νομοθεσία τίθεται σε ισχύ στις 30 Απριλίου. 

  Στο άκουσμα της είδησης το Bitcoin απώλεσε 2,59% στα 61.757 δολάρια.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ