Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Απρ-2021 11:17

  Όλο και πιο κοντά στο ψηφιακό ευρώ έρχεται η ΕΚΤ

  Όλο και πιο κοντά στο ψηφιακό ευρώ έρχεται η ΕΚΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Λεωνίδα Στεργίου

  "Το ψηφιακό ευρώ θα πετύχει μόνο εάν ικανοποιεί τις ανάγκες των Ευρωπαίων και εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό προς αυτή την κατεύθυνση”, δήλωσε ο το μέλος της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό για το ψηφιακό ευρώ. Σήμερα ο κ. Πανέτα θα παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα ευρήματα της δημόσιας διαβούλευσης.

  Μολονότι η ΕΚΤ σημειώνει ότι η απόφαση για την έκδοση του ψηφιακού ευρώ θα ληφθεί εντός του έτους, οι δηλώσεις του κ. Πανέτα δείχνουν ότι η Φρανκφούρτη βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν από τη μεγάλη απόφαση.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που θα παρουσιάσει σήμερα ο κ. Πανέτα, το 43% των Ευρωπαίων ζητά από το ψηφιακό νόμισμα ιδιωτικότητα, το 18% ασφάλεια, το 11% πληρωμές στην Ευρωζώνη, το 9% πληρωμές χωρίς κόστος και το 8% αυτόματες πληρωμές, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει σύνδεση με το διατραπεζικό σύστημα ή με το ίντερνετ.

  Η ιδιωτικότητα αναδείχθηκε ως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό το οποίο ζήτησαν πολίτες και επαγγελματίες, ειδικά έμποροι και άλλες επιχειρήσεις. Όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει το ψηφιακό ευρώ να είναι σχεδιασμένο ώστε να αποφεύγονται παράνομες δραστηριότητες, ενώ λιγότερες από 1 στις 10 απαντήσεις ζητούσαν πλήρη ανωνυμία.

  Περισσότερο από τα δύο τρίτα των απαντήσεων αναγνωρίζει τη σημασία των ενδιάμεσων παρόχων που θα το υποστηρίξουν με καινοτόμες υπηρεσίες. Για το λόγος αυτό θα πρέπει το ψηφιακό ευρώ να είναι συμβατό με τα υφιστάμενα τραπεζικά συστήματα και τα συστήματα πληρωμών. Επίσης, οι Ευρωπαίοι στη διαβούλευση ζήτησαν να προστεθούν περισσότερες υπηρεσίες πέραν από τις ψηφιακές πληρωμές.

  Ένα ακόμα χαρακτηριστικό, το οποίο ζητήθηκε είναι οι γρήγορες και φθηνές συναλλαγές, από χώρα σε χώρα και σε χώρες εκτός Ευρωζώνης, κι ας υπάρχουν περιορισμοί στα ποσά.

  Τέλος, η ΕΚΤ σημειώνει ότι λαμβάνει υπόψη και προτάσεις σχετικά με τον τεχνικό σχεδιασμό του ψηφιακού ευρώ. Σύμφωνα με τη διαβούλευση, το 25% των ιδιωτών ζήτησαν να έχει τη μορφή των έξυπνων καρτών ή να μοιάζει με τις πληρωμές μέσω κινητών σαν η πληρωμή να γίνεται με μετρητά.

  Διαβάστε ακόμα:

  * Η πανδημία επισπεύδει το ψηφιακό ευρώ

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ