Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Απρ-2021 12:17

  Χαμηλή η αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων, παραδέχθηκε ο επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ της Κίνας, πριν ανακαλέσει

  Χαμηλή η αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων, παραδέχθηκε ο επικεφαλής του ΚΕΕΛΠΝΟ της Κίνας, πριν ανακαλέσει
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων κατά του κορονοϊού αυξάνεται, μετά την παραδοχή από υψηλόβαθμο Κινέζο αξιωματούχο ότι το επίπεδο προστασίας που παρέχουν είναι χαμηλό, μολονότι αργότερα ο ίδιος αναγκάστηκε να ανακαλέσει τα σχόλια του, ενώ την ίδια ώρα ένα από τα βασικά εμβόλια που παράγονται στη χώρα αποδείχθηκε ότι έχει χαμηλή αποτελεσματικότητα.

  Ο George Fu Gao, επικεφαλής του κινεζικού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Λοιμωδών Νοσημάτων ανέφερε σε φόρουμ το Σάββατο ότι "κάτι πρέπει να γίνει" για την αντιμετώπιση του χαμηλού επιπέδου προστασίας το οποίο παρέχουν τα κινεζικά εμβόλια, σύμφωνα με το τοπικό ενημερωτικό δίκτυο The Paper, όπως αναμεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

  Η σπάνια αυτή παραδοχή από ανώτερο Κινέζο αξιωματούχο έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσα στο σαββατοκύριακο, ωστόσο οι αναρτήσεις και τα δημοσιεύματα σχετικά με τις δηλώσεις του λογοκρίθηκαν ή "κατέβηκαν".  Ο ίδιος ο Gao δήλωσε στην στηριζόμενη από το κινεζικό κράτος Global Times την Κυριακή  ότι τα σχόλια του "παρερμηνεύθηκαν" και αφορούσαν απλώς και μόνο την ανάγκη "βελτίωσης της αποτελεσματικότητας" των εμβολίων.

  Την ίδια στιγμή, εντός του σαββατοκύριακου δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της τελευταίας φάσης των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της Sinovac Biotech στη Βραζιλία  στα τέλη του 2020,  με την αποτελεσματικότητα να ξεπερνά οριακά το 50%, δηλαδή το όριο που οι ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο θέτουν για την έγκριση των εμβολιαστικών σκευασμάτων.

  Άλλα εμβόλια κινεζικής παραγωγής κατά του κορονοϊού έχουν δείξει αποτελεσματικότητα μεταξύ 66% και 79% στην πρόληψη του συμπτωματικού  Covid - όλα χαμηλότερη από την άνω του 90% προστασία που παρέχουν τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA των Pfizer/BioNTech και Moderna.

  Η δημόσια παραδοχή σε υψηλό επίπεδο της χαμηλής αποτελεσματικότητας των εμβολίων τροφοδοτούν τη δυσπιστία των Κινέζων πολιτών έναντι του εμβολιασμού, καθώς πλέον πολλοί βλέπουν τον Covid ως μακρινή απειλή, ενώ διατηρούν αμφιβολίες για την ποιότητα των εγχώριων εμβολιαστικών σκευασμάτων. Στόχος της Κίνας είναι να έχει εμβολιάσει το 40% του πληθυσμού της μέχρι το τέλος Ιουνίου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 560 εκατ. πολίτες.

  Στο φόρουμ για τα εμβόλια στην πόλη Chengdu της δυτικής Κίνας το Σάββατο, ο Gao ανέφερε ότι πιθανόν να χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις και ανάμιξη διαφορετικών εμβολίων προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα, όπως ανέφεραν οι Global Times. Ο Κινέζος αξιωματούχος κάλεσε τον πληθυσμό να εμβολιαστεί, καθώς, όπως είπε, τα οφέλη ξεπερνούν κατά πολύ τους κινδύνους.

  Το τελευταίο διάστημα στην Κίνα χορηγούνται 4 εκατ. δόσεις εμβολίων την ημέρα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ