Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Απρ-2021 22:27

  Τέσσερις ενδείξεις που δείχνουν πώς οι ΗΠΑ οδεύουν προς ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη από την Ευρώπη

  Επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-ΕΕ βλέπει ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι ΗΠΑ αναρρώνουν πιο γρήγορα σε σχέση με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το οικονομικό σοκ που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

  Το τεράστιο ποσό των δημοσιονομικών κινήτρων στις ΗΠΑ υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για να διασφαλιστεί ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα ανακάμψει γρήγορα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επιτρέπουν στις ΗΠΑ να επιστρέψουν στα προ-πανδημίας επίπεδα πριν πολύ πιο γρήγορα από χώρες της ΕΕ, σημειώνει το δημοσίευμα.

  Συγκεκριμένα:

  Εκτιμήσεις ανάπτυξης

  Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε καλή πορεία όχι μόνο για να επιστρέψουν - αλλά και να ξεπεράσουν - τον προ-πανδημίας ρυθμό ανάπτυξης φέτος.

   

  Διαφορετική η εικόνα για την ευρωζώνη όμως. Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι ότι η οικονομική κρίση πέρυσι ήταν πολύ υψηλότερη στην ευρωζώνη. Ενώ η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 3,5%, η οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησε σχεδόν σε διπλάσιο ποσοστό. Λαμβάνοντας υπόψη το πόσο μεγάλο ήταν το πλήγμα πέρυσι, η ευρωζώνη θα δυσκολευτεί να ανακάμψει πιο δυναμικά το 2021. Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 4,4% φέτος, ενώ η ανάπτυξη των ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει το 6,4%.

  Εμβολιασμοί

  Ο Zsolt Darvas του think tank Bruegel, τόνισε στο CNBC ότι η πρόοδος του εμβολιασμού κατά του Covid είναι "πολύ ισχυρότερη" στις ΗΠΑ σε σύγκριση με την Ευρώπη, και ως εκ τούτου η οικονομία των ΗΠΑ είναι πιο πιθανό να ξανανοίξει πλήρως νωρίτερα από εκείνη στην Ευρώπη.

  2

   

  Τα τελευταία δεδομένα εμβολιασμού δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός δόσεων που χορηγούνται ανά 100 άτομα στους αντίστοιχους πληθυσμούς τους είναι πολύ υψηλότερος στις ΗΠΑ από ό, τι στην ΕΕ. Το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού των ΗΠΑ που έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου είναι λίγο πάνω από το 30% επί του παρόντος.

  Ποσοστό αποταμίευσης

  Πολλοί άνθρωποι στις ανεπτυγμένες χώρες κατάφεραν να αποταμιεύσουν περισσότερα μετά την εμφάνιση της πανδημίας σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα δημοσιονομικά μέτρα των κυβερνήσεων, αλλά και επειδή οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν περιοριστεί σημαντικά, με τις δραστηριότητες λιανικής, αναψυχής και τα ταξίδια να έχουν πληγεί λόγω πανδημίας.

  3

  Στο τέλος του γ' τριμήνου του 2020, το μέσο ποσοστό προσωπικών αποταμιεύσεων στις ΗΠΑ ανήλθε στο 15,7%, χαμηλότερα από το 25,8% στην κορύφωση της πανδημίας, ωστόσο και πάλι πολύ υψηλότερα από το μέσο ποσοστό αποταμίευσης πριν από το 2020.

  Εν τω μεταξύ, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών στη ευρωζώνη ανήλθε στο 17,3% στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την Eurostat.

  Η ταχύτερη διάθεση εμβολίων στις ΗΠΑ θα επιτρέψει στους καταναλωτές να ξοδέψουν τα επιπλέον μετρητά τους νωρίτερα, σημειώνει το δημοσίευμα.

  Ανεργία

  Μεγάλη σημασία έχει δοθεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ να αποφευχθούν πολλές απολύσεις. Αυτό οδήγησε σε επιδοτήσεις μισθών, επιδόματα για ανέργους και άλλα μέτρα στήριξης.

  Ως αποτέλεσμα, η ανεργία περιορίστηκε κάπως και στις δύο περιοχές, με το ποσοστό ανεργίας να παραμένει κάτω από το αποκορύφωμά του κατά τη διάρκεια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

  4

  Ωστόσο, το επίπεδο ανεργίας αναμένεται να βελτιωθεί ταχύτερα στις ΗΠΑ από ό,τι στην ευρωζώνη, παρόλο που παρουσίασαν παρόμοια επίπεδα ανεργίας πέρυσι. Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί στο 5,8% φέτος στις ΗΠΑ, ενώ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ελαφρώς στην ευρωζώνη σε 8,7% από 7,9% το 2020, σημειώνει το CNBC.

  Ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν ότι τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις άρουν τις φιλικές προς την αγορά εργασίας πολιτικές τους, πολλές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να καταστούν αφερέγγυες με αποτέλεσμα περισσότεροι εργαζόμενοι να χάσουν τις δουλειές τους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021