Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Απρ-2021 15:31

  Ρωσικό ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχουν εναλλακτικές στη Συνθήκη του Μοντρέ

  Ρωσικό ΥΠΕΞ: Δεν υπάρχουν εναλλακτικές στη Συνθήκη του Μοντρέ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Μόσχα θεωρεί ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές για το καθεστώς των Στενών Βοσπόρου και Δαρδανελλίων και υπολογίζει ότι όλες οι χώρες θα προσεγγίζουν με ευθύνη την υλοποίηση των προβλέψεων της Συνθήκης του Μοντρέ, δήλωσε στην εβδομαδιαία ενημέρωση Τύπου η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σημειώνοντας μάλιστα τον ιδιαίτερο ρόλο της Τουρκίας σε αυτή τη διαδικασία.

  "Δεν βλέπουμε εναλλακτικές για το διεθνές νομικό καθεστώς, το οποίο καθιερώθηκε στη βάση της Συνθήκης του Μοντρέ. Υπολογίζουμε ότι όλα τα σχετιζόμενα κράτη θα προσεγγίζουν υπεύθυνα την τήρησή του. Και φυσικά ιδιαίτερος ρόλος σ' αυτό ανήκει στην Τουρκία", είπε η Ρωσίδα εκπρόσωπος.

  Σύμφωνα με την Μ.Ζαχάροβα οποιεσδήποτε προσπάθειες επανεξέτασης της Συνθήκης του Μοντρέ θα έθιγαν τα συμφέροντα της Ρωσίας, η οποία συγκατελέγεται μεταξύ των χωρών, που υπέγραψαν τη Συνθήκη του 1936. "Αντιμετωπίζουμε την εν λόγω Συνθήκη ως κομβικό παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, ειδικά σε ό,τι αφορά στην ναυσιπλοΐα των πολεμικών πλοίων", υπογράμμισε η Ρωσίδα διπλωμάτης.

  "Η Συνθήκη του Μοντρέ προβλέπει περιορισμούς ως προς το συνολικό τονάζ των πολεμικών πλοίων, που βρίσκονται στην Μαύρη Θάλασσα και οι χώρες τους δεν έχουν ακτές σ' αυτήν, ως προς τις προθεσμίες παραμονής τους και το είδος του εξοπλισμού τους για ορισμένες κατηγορίες πλοίων. Ρυθμίζει επίσης τους κανόνες διακοίνωσης της εισόδου σε αυτήν. Ο βασικός μηχανισμός της απέδειξε την αποτελεσματικότητά του από την άποψη της διατήρησης της σταθερότητας, της κατοχύρωσης της ασφάλειας στην περιοχή, δοκιμάστηκε στο χρόνο.", επισήμανε η Μ.Ζαχάροβα.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα: 

  Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Τουρκία: Δύο πολεμικά πλοία θα αναπτυχθούν στον Εύξεινο Πόντο

  Ερντογάν: Τα θεμέλια για την κατασκευή του Kanal Istanbul θα μπουν αυτό το καλοκαίρι

  Υπόθεση της Τουρκίας το "Kanal Istanbul", δεν επηρεάζει τη Συνθήκη του Μοντρέ, λέει ο Ρώσος πρέσβης

  Ερντογάν για απόστρατους ναυάρχους: "Κακόβουλη προσπάθεια" από "συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ