Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Απρ-2021 11:20

  Ευρωζώνη: Επιστροφή στην ανάπτυξη για την επιχειρηματική δραστηριότητα τον Μάρτιο

  Ευρωζώνη: Επιστροφή στην ανάπτυξη για την επιχειρηματική δραστηριότητα τον Μάρτιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επέστρεψε σε ανάπτυξη τον προηγούμενο μήνα, υποστηριζόμενη από την διεύρυνση-ρεκόρ του μεταποιητικού τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα και έδειξαν ότι ο τομέας υπηρεσιών ανταποκρίνεται στην πανδημία καλύτερα από ό,τι αναμενόταν.

  Καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να καταπολεμήσει ένα τρίτο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού, οι κυβερνήσεις έχουν επιβάλει εκ νέου περιορισμούς στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, που μένουν κλειστές σε αρκετούς τομείς.

  Αλλά ο ΡΜΙ υπηρεσιών της IHS Markit σημείωσε άνοδο στις 49,6 μονάδες τον Μάρτιο από τις 45,7 μονάδες του Φεβρουαρίου, πολύ υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 48,8 μονάδες και λίγο κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

  Ο σύνθετος ΡΜΙ σημείωσε άνοδο στις 53,2 μονάδες από τις 48,8 μονάδες, έναντι των 52,5 μονάδων που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις.

  "Η οικονομία έχει ανταποκριθεί στα πρόσφατα lockdowns πολύ καλύτερα από ό,τι περίμεναν πολλοί, χάρη στην αναγέννηση της μεταποίησης και τις ενδείξεις ότι η κοινωνική απόσταση και οι περιορισμοί στην κινητικότητα έχουν πολύ μικρότερη επίπτωση στις δραστηριότητες του τομέα των υπηρεσιών σε σχέση με πέρυσι”, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, Chris Williamson.

  Η ανάπτυξη της εργοστασιακής δραστηριότητας καλπάζει με τον ταχύτερο ρυθμό στην σχεδόν 24ετή ιστορία του PMI, τον Μάρτιο, σύμφωνα με μια άλλη έρευνα την περασμένη εβδομάδα, αν και οι διακοπές στην αλυσίδας εφοδιασμού και τα νέα lockdown στην περιοχή θα μπορούσαν να βάλουν φρένο.

  Τα ζητήματα προσφοράς οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση του κόστους εισροών για τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών και αύξησαν τις τιμές τους για πρώτη φορά σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Ο δείκτης τιμών παραγωγής αυξήθηκε σε 50,5 από 48,1.

  Ωστόσο, η αύξηση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ είναι απίθανο να διατηρηθεί και η αργή ανάκαμψη από μια ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία θα διατηρήσει την αύξηση των τιμών κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για χρόνια, σύμφωνα με δημοσκόπηση από το Reuters.

  Παρά την αργή διάθεση εμβολίων και την αύξηση των αναφερόμενων λοιμώξεων από κορονοϊό, η αισιοδοξία για το επόμενο έτος βελτιώθηκε. Ο σύνθετος δείκτης μελλοντικής παραγωγής αυξήθηκε σε 67,9 από 67,0, υψηλό ρεκόρ από τον Φεβρουάριο του 2018.

  "Αυτή η ανθεκτικότητα υποδηλώνει όχι μόνο ότι οι εταιρείες και οι πελάτες τους προσβλέπουν σε καλύτερες στιγμές, αλλά έχουν επίσης όλο και περισσότερο προσαρμοστεί στη ζωή με τον ιό", δήλωσε ο Williamson.

  Διαβάστε ακόμα: 

  Γερμανία: Έλλειμμα για πρώτη φορά από το 2013

  Συρρικνώθηκε για όγδοο συνεχόμενο μήνα ο τομέας των υπηρεσιών της Ιταλίας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ