Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Μαρ-2021 12:20

  Ουγγαρία - Πολωνία κέρδισαν δικαστική διαμάχη με την ΕΕ για τη φορολογία

  Ουγγαρία - Πολωνία κέρδισαν δικαστική διαμάχη με την ΕΕ για τη φορολογία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ουγγαρία και Πολωνία κέρδισαν την τελεσίδικη απόφαση για δύο χωριστές δικαστικές διαμάχες τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση επί ζητημάτων φορολογίας, για τα οποία τις είχε εγκαλέσει η αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού της Ένωσης, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

  Η Κομισιόν έκανε λόγο για "αθέμιτες φορολογικές πρακτικές" εκ μέρους Βουδαπέστης και Βαρσοβίας.

  Το Δικαστήριο της ΕΕ την Τρίτη απέρριψε την έφεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι της πρωτόδικης δικαίωσης της Ουγγαρίας για τη φορολόγηση του κλάδου της διαφήμισης. Οι δικαστές της ΕΕ στήριξαν επίσης την Πολωνία στην απόπειρά της να ανατρέψει την απόφαση της ΕΕ, η οποία είχε κατατάξει τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας στο πεδίο των "παράνομων κρατικών ενισχύσεων".

  "Ο πολωνικός φόρος στον κλάδο των λιανικών πωλήσεων και η ουγγρική φορολογία στις διαφημίσεις δεν παραβιάζουν το νομικό πλαίσιο της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων", απεφάνθη το δικαστήριο, το οποίο εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

  Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν επέβαλε αρχικώς τον βαρύ φόρο διαφημίσεων έως και 50% στα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας του. Το RTL Klub, το πλέον εμπορικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ουγγαρίας, είχε κάνει τότε λόγο για "ωμή απόπειρα καταστροφής" ενός από τα λίγα πλέον ανεξάρτητα δίκτυα στη χώρα. Μετά την κριτική της ΕΕ, η Ουγγαρία έβαλε όριο και στη συνέχεια μείωσε τον σχετικό φορολογικό συντελεστή, ενώ έχει δεσμευθεί να καταργήσει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο μέσα στο 2022.

  Το 2017 η ΕΕ είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι φορολογικές ρυθμίσεις στην Πολωνία στον κλάδο του λιανεμπορίου ευνοούσε αθέμιτα εταιρείες με χαμηλές πωλήσεις ενάντι μεγάλων ανταγωνιστών τους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ