Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Μαρ-2021 11:05

  Σουηδία: Αναστέλλει προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca

  Σουηδία: Αναστέλλει προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:25

  Η υγειονομική αρχή της Σουηδίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναστέλλει προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 για προληπτικούς λόγους,  

  "Η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας αποφάσισε να αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τις πιθανές παρενέργειές του", επεσήμανε η υπηρεσία.

  Η απόφαση ακολουθεί ανάλογες αποφάσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία, που επίσης "πάγωσαν" τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca λόγω φόβων για την ασφάλεια του.

  Η υπηρεσία Ιατρικών Προϊόντων της Σουηδίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι έχει καταγράψει 10 περιπτώσεις θρομβώσεων και μία περίπτωση χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων σε άτομα στα οποία χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca.

  Η Δανία και η Νορβηγία έχουν καταγράψει μεμονωμένα περιστατικά αιμορραγιών, θρομβώσεων και χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων μετά τη χορήγηση του εμβολίου αυτού.

  Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι αναστέλλουν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, αφού αρκετές χώρες ανέφεραν πιθανές παρενέργειες.

  Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί θρομβώσεις

  Εν τω μεταξύ, σήμερα τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επανέλαβαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca προκαλεί περιστατικά θρομβώσεων.

  "Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca στην πρόληψη του COVID-19, σε σύγκριση με τον σχετικό κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν του κινδύνου αυτών των παρενεργειών", δήλωσε η επικεφαλής του ΕΜΑ Έμερ Κουκ σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

  Ωστόσο, η επιτροπή ασφαλείας του ΕΜΑ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη για να αποφασίσει για τυχόν περαιτέρω συστάσεις.

  Η Κουκ πρόσθεσε ότι τα περιστατικά θρομβώσεων δεν φαίνεται να ξεπερνούν τα αυτά που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό.

  Επίσης, οι ειδικοί για την ασφάλεια των εμβολίων του ΠΟΥ αναμένεται να συναντηθούν αργότερα σήμερα για να συζητήσουν το εμβόλιο. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ