Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Μαρ-2021 10:55

  Τσαβούσογλου: Ξεκίνησαν οι διπλωματικές επαφές με την Αίγυπτο

  Τσαβούσογλου: Ξεκίνησαν οι διπλωματικές επαφές με την Αίγυπτο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.22

  Η Τουρκία και η Αίγυπτος ξεκίνησαν επαφές σε διπλωματικό επίπεδο μετά την διακοπή των προηγούμενων ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. 

  "Έχουμε επαφές στο επίπεδο των υπηρεσιών πληροφοριών και υπουργείων Εξωτερικών με την Αίγυπτο", ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπως μεταδίδει το Anadolu. "Ξεκίνησαν οι επαφές σε διπλωματικό επίπεδο", πρόσθεσε. 

  Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ακόμα ότι δεν έχουν μπει προϋποθέσεις στις συνομιλίες από καμία πλευρά, ενώ σημείωσε ότι οι δεσμοί των δύο χωρών δεν μπορούν να αποκατασταθούν από τη μία στιγμή στην άλλη. 

  Επισήμανε ταυτόχρονα ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι επίσης φυσιολογική σε αυτές τις περιπτώσεις και μπορεί να υπάρχει και στις δύο πλευρές.

  "Σε αυτό το πλαίσιο, οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται και συνεχίζονται με βάση μια συγκεκριμένη στρατηγική, έναν οδικό χάρτη", ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

  "Εάν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, η ΕΕ θα είναι ξανά παρατηρητής"

  Αν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η ΕΕ θα είναι ξανά παρατηρητής, εδώ δεν αποκλείουμε την ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ αν και ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα η ΕΕ να είναι μέρος των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το philenews. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι δεν θα είναι το τέλος του κόσμου εάν στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη. 

  Σε δηλώσεις του στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι για την επίλυση ενός προβλήματος μπορεί να συμβάλουν όλοι και όλοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους. "Αλλά η ΕΕ δεν είναι μέρος των διαπραγματεύσεων και δεν μπορεί να είναι. Γιατί; Επειδή η ε/κ πλευρά είναι μέλος της ΕΕ. Έγινε μέλος με άδικο τρόπο αντίθετα με τις συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο. Μέχρι σήμερα η ΕΕ πήρε το μέρος της ε/κ πλευράς και αγνόησε τα δικαιώματα της τ/κ πλευράς, αγνόησε την τ/κ πλευρά. Δηλαδή έγιναν συμβολικές διαπραγματεύσεις, την αγνόησε”, υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. 

  Υποστηρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα η ΕΕ να είναι μέρος των διαπραγματεύσεων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε άλλωστε ότι οι συνομιλίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στις προηγούμενες συναντήσεις η ΕΕ συμμετείχε ως παρατηρητής. "Τώρα θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση 5 συν 1. Στόχος αυτής της συνάντησης - ήταν δική μας πρόταση - είναι να δούμε εάν υπάρχει έδαφος μεταξύ των πλευρών για διαπραγματεύσεις. Επειδή η ΕΕ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος και επειδή υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης, ειδικά η τδβκ δεν θέλει εδώ την ΕΕ. Ας μην δείχνει υπερευαισθησία η ΕΕ λόγω αυτού καθώς δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος. Δηλαδή δεν μπορεί να πει δεν θα παρατηρηθούν οι απόψεις μου. Αλλά αν υπάρξει έδαφος διαπραγμάτευσης και ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, η ΕΕ θα είναι ξανά παρατηρητής. Εδώ δεν αποκλείουμε την ΕΕ”, ανέφερε.

  Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης για 53 χρόνια αλλά δεν έχει επιτευχθεί αποτέλεσμα. "Τι θα διαπραγματευτούμε για άλλα 53 χρόνια; Γιατί να διαπραγματευτούμε για κάτι που δεν θα συμβεί; Γιατί να καταναλώνουμε την ενέργειά μας; Θα είναι το τέλος του κόσμου εάν υπάρχουν δύο κράτη; ", είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

  Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία χώρα που να χάρηκε επειδή δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι "αν ληφθεί απόφαση για κυρώσεις γνωρίζουν τι απάντηση θα λάβουν. Αλλά εμείς δεν το συζητάμε αυτό καν και στις διαπραγματεύσεις δεν αφήνουμε καν να υπονοηθεί το ερώτημα ‘στις σχέσεις, υπάρχει μια θετική ατμόσφαιρα, δεν σκέφτεστε κυρώσεις έτσι;’. Αυτό το στάδιο το έχουμε ξεπεράσει προ πολλού ως Τουρκία. Εμείς συζητάμε πως θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας με συγκεκριμένα βήματα”, ανέφερε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ