Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Μαρ-2021 15:00

  Πιθανή και νέα καθυστέρηση στις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ από την AstraZeneca

  εε-εμβόλιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανότατα να αντιμετωπίσει και νέα προβλήματα στο σχέδιο εμβολιασμού των πληθυσμών του μπλοκ το επόμενο διάστημα, καθώς όπως προκύπτει από διπλωματικό έγγραφο που είδε το Bloomberg η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε ότι ενδεχομένως να υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις από την πλευρά της AstraZeneca. 

  Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, δήλωσε τον προηγούμενο μήνα ότι η εταιρεία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει τις διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού της, συμπεριλαμβανομένης και της παραγωγής της στις ΗΠΑ, προκειμένου να καλύψει μέρος του ελλείμματος δόσεων προς την ΕΕ. 

  Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει αλλάξει ήδη αρκετές φορές το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των εμβολίων που έχει δεσμευτεί να παράσχει στην ΕΕ. Η τελευταία φορά ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να παραδώσει 40 εκατ. δόσεις μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου και 180 εκατ. δόσεις το δεύτερο τρίμηνο, έναντι του προηγούμενου στόχου για περίπου 280 εκατ. δόσεις συνολικά στο πρώτο εξάμηνο.

  Πλέον, όμως, ενδεχομένως ούτε αυτός ο στόχος να είναι εφικτός, αφού κατά τη διάρκεια της συνάντησης των πρεσβευτών της ΕΕ την Τετάρτη, ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν στους διπλωμάτων ότι η AstraZeneca εξακολουθεί να είναι "προβληματική”.

  Εν τω μεταξύ, ενημερώθηκαν ότι και η Johnson & Johnson, που αναμένεται να λάβει σήμερα την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού, δεν έχει επίσης δώσει χρονοδιάγραμμα παράδοσης του εμβολίου της.

  Αυτός είναι και ο λόγος που η ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι παρατείνεται η ισχύς του μηχανισμού ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων κατά του κορονοϊού από το μπλοκ έως και τα τέλη Ιουνίου, επικαλούμενη "επίμονες καθυστερήσεις” από την πλευρά ορισμένων εταιρειών.

  Εκπρόσωποι της J&J και της Astra αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις αναφορές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ