Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Φεβ-2021 16:42

  Τούρκος υφ. Εξωτερικών: Η Ελλάδα επαναπροώθησε παράνομα 80.000 πρόσφυγες στην Τουρκία

  Τούρκος υφ. Εξωτερικών: Η Ελλάδα επαναπροώθησε παράνομα 80.000 πρόσφυγες στην Τουρκία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του, κατηγόρησε την Ελλάδα πως εμβολίζει πλοία στο Αιγαίο, σκοτώνοντας πρόσφυγες, ενώ έψεξε την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το γεγονός πως δεν του δίνει λεφτά. Κατά πάγια τακτική, σήμερα ήταν η σειρά ενός κυβερνητικού στελέχους, να λάβει τη σκυτάλη και να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε ο Τούρκος πρόεδρος, σε μία προσπάθεια να διατηρηθεί για λίγο διάστημα ακόμα, το εν λόγω θέμα, στο προσκήνιο. 

  Τη σκυτάλη έλαβε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών την Τρίτη, συνεχίζοντας την επίθεση εναντίον της χώρας μας, λέγοντας πως η Ελλάδα, σε σαφή παραβίαση μιας θεμελιώδους αρχής του νόμου περί ασύλου, επαναπροώθησε παράνομα περισσότερους από 80.000 πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία τα τελευταία τρία χρόνια.

  Σε ομιλία στο σεμινάριο για το λαθρεμπόριο ανθρώπων και το δίκαιο για το άσυλο που διοργανώθηκε από την Τουρκική Ακαδημία Δικαιοσύνης - ένα κρατικό όργανο που εκπαιδεύει εισαγγελείς και δικαστές - ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν τόνισε τη σημασία της διεθνούς και περιφερειακής συνεργασίας στην παροχή αξιοπρεπών συνθηκών στους πρόσφυγες.

  "Ωστόσο, ορισμένες χώρες δεν διστάζουν να παραβιάσουν τις ουσιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Δυστυχώς βλέπουμε ότι παραβιάζεται μία από τις θεμελιώδεις αρχές του νόμου περί ασύλου, η αρχή της μη επαναπροώθησης. Τα τελευταία τρία χρόνια, η Ελλάδα επαναπροώθησε πάνω από 80.000 πρόσφυγες, πίσω στη χώρα μας", δήλωσε ο Κιράν, χωρίς κάποιες αποδείξεις και χωρίς να αναφέρει το μέρος από το οποίο αποχωρούν οι πρόσφυγες, μετανάστες και λοιποί, οι οποίοι προσπαθούν να εισέλθουν στην Ελλάδα, όπως στα περιστατικά σε Έβρο και νησιά, πριν από έναν χρόνο.

  "Η Τουρκία έχει μοιραστεί τα αποδεικτικά στοιχεία για τα παράνομα οφέλη της Ελλάδας με διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, και θα συνεχίσει να το κάνει", σημείωσε.

  Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία επωμίζεται την ευθύνη στην πρόσφατη ανθρωπιστική κρίση που οδήγησε σε εισροή προσφύγων, ο Κιράν είπε: "Η Τουρκία είναι η χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο. Επί του παρόντος, πάνω από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων περίπου 3,6 εκατομμυρίων από τη Συρία, ζουν στην Τουρκία", χρησιμοποιώντας παρόμοια νούμερα με πριν από ένα χρόνο, την ώρα που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι πάνω από μισό εκατομμύριο Σύροι, έχουν επιστρέψει στη χώρα τους.

  "Η Τουρκία παρέχει επίσης πολύ αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια σε περίπου 9 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στη χώρα και εσωτερικά εκτοπισμένους στη Συρία", πρόσθεσε.

  Ο Κίραν τόνισε επίσης ότι η χώρα προσπαθεί να παρέχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στους πρόσφυγες και τους άπορους τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της.

  "Η Τουρκία έχει δαπανήσει πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για τους Σύρους πρόσφυγες", πρόσθεσε.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ