Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Φεβ-2021 12:38

  Η Τουρκία προσέλαβε εταιρεία λόμπι για να την κρατήσει στο πρόγραμμα των F-35

  Η Τουρκία προσέλαβε εταιρεία λόμπι για να την κρατήσει στο πρόγραμμα των F-35
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνία με τη διεθνή δικηγορική εταιρεία Arnold & Porter για να προστατεύσει τα νομικά της δικαιώματα στη συνέχιση του προγράμματος αεροσκαφών F-35 των ΗΠΑ.

  Η χώρα απεβλήθη από το πρόγραμμα πέρυσι μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, το οποίο οι ΗΠΑ φοβούνται ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποκτηθούν ευαίσθητες πληροφορίες από την τεχνολογία των F-35. Από το 2002, ήταν επίσημος συνεργάτης του προγράμματος F-35, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει συμφωνήσει να αγοράσει 100 αεροσκάφη F-35 από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin.

  Σε μια προηγούμενη δήλωση, ο πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαΐλ Ντεμίρ, θεώρησε ότι η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 είναι "μονομερής και παράνομη" και είπε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει κάθε ενέργεια για την προστασία του νομικού δικαιώματός της να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα.

  Μετά την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα, τα μαχητικά αεροσκάφη δεν παραδόθηκαν, αλλά δεν υπήρξε και αποζημίωση. Πάνω εκεί θα πατήσει η Τουρκία, για να δημιουργήσει πίεση, ώστε να επανέλθει στο πρόγραμμα. Η εν λόγω εταιρεία είναι γνωστή εταιρεία lobbying και η κίνηση της Τουρκίας θεωρείται ξεκάθαρη, καθώς δεν ενδιαφέρεται και τόσο για την όποια αποζημίωση, αλλά για την απόκτηση της τεχνολογικής γνώσης που προσφέρει το πρόγραμμα. 

  Η Τουρκία προσέλαβε την Arnold & Porter για "στρατηγικές συμβουλές και προσέγγιση" με τις αρχές των ΗΠΑ, μέσω ενός εξαμηνιαίου συμβολαίου αξίας 750.000 δολαρίων που ξεκίνησε αυτόν τον μήνα.

  Το συμβόλαιο υπεγράφη με την Αμυντική Βιομηχανία της Τουρκίας, που ανήκει στην τουρκική προεδρία αμυντικών βιομηχανιών (SSB), την κύρια αρχή της αμυντικής βιομηχανίας της Άγκυρας. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο επικεφαλής της SSTEK, Ισμαΐλ Ντεμίρ έχει δεχτεί κυρώσεις από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, βάσει των οποίων απαγορεύεται οποιαδήποοτε συναλλαγή μαζί του.

  Η Arnold & Porter θα "συμβουλεύει περί στρατηγικής την SSTEK και τους Τούρκους εργολάβους, ώστε να παραμείνουν στο κοινό πρόγραμμα των μαχητικών, λαμβάνοντας υπόψη και αντιμετωπίζοντας τους περίπλοκους γεωπολιτικούς και εμπορικούς παράγοντες που υφίστανται", ανέφερε η σύμβαση.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ