Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 11-Φεβ-2021 16:54

  Φόρουμ Φιλίας - ΗΑΕ: Να δεσμευθούμε με τον Χάρτη του ΟΗΕ και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας για την ειρήνη

  Φόρουμ Φιλίας - ΗΑΕ: Να δεσμευθούμε με τον Χάρτη του ΟΗΕ και να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας για την ειρήνη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στο θέμα του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας αναφέρθηκε η υπουργός Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ρεεμ αλ Χασίμι (Reem Al Hashimy) στις δηλώσεις της μετά το πέρας του Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δέσμευσης με τον Χάρτη του ΟΗΕ.

  Η Ρεεμ αλ Χασίμι έστειλε το μήνυμα πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενδιαφέρονται και επιθυμούν να τονίσουν την πολιτική κοινή θέληση για να "αντιμετωπίσουμε όλα τα προβλήματα και τις προκλήσεις στην περιοχή και την περιφέρειά μας".

  Αναφερόμενη στην ατζέντα των σημερινών συζητήσεων στο Φόρουμ Φιλίας, είπε πως αντηλλάγησαν απόψεις για διάφορες προτεραιότητες και για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι παραβιάσεις στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο.

  Ειδικότερα, η υπουργός Επικρατείας των ΗΑΕ προέταξε την ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και την οικοδόμηση των βάσεων για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ευημερία των λαών της ευρύτερης περιοχής. Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε και στη σημασία της συνεργασίας για "να ξεπεράσουμε την πολύ σημαντική πρόκληση της πανδημίας του κορονοϊού".

  Περαιτέρω, ανέφερε πως οι υπουργοί συζήτησαν ακόμα για το θέμα του εξτρεμισμού και για την τρομοκρατία, καθώς και για το πώς πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων.

  Σε αυτό το πλαίσιο, κατέστησε σαφές πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ειρηνική χώρα, προσπαθούν να αποφύγουν τη βία και επιλέγουν τη γλώσσα του διαλόγου και του πολιτισμού.

  Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου ως τελευταία ομιλήτρια, η υπουργός Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, "τη φίλη χώρα της Ελλάδας και την ελληνική κυβέρνηση για την πολύ καλή φιλοξενία και υποδοχή".

  Η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Φόρουμ Φιλίας ολοκληρώθηκε και τυπικά με την "οικογενειακή" φωτογραφία.

  Σημειώνεται πως στο Φόρουμ Φιλίας, που διοργάνωσε η Ελλάδα, συμμετείχαν η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κύπρος, το Μπαχρέιν, η Σαουδική Αραβία και η Γαλλία.

  Στη συνάντηση, η οποία διοργανώθηκε στο πλαίσιο της προώθησης και εμπέδωσης των πολυμερών δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ χωρών-εταίρων στην ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται από τη Μεσόγειο έως τον Περσικό Κόλπο, εξετάστηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19, καθώς και οι κοινές προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ