Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Φεβ-2021 12:01

  Bloomberg: Ανησυχία στην ΕΕ για πιθανή καθυστέρηση παραδόσεων εμβολίων και από την Johnson & Johnson

  εε-εμβόλιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  H Johnson & Johnson θα μεταφέρει το τελευταίο τμήμα της παραγωγής των παραγγελθέντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμβολίων της κατά του κορονοϊού στις ΗΠΑ, δημιουργώντας έντονη ανησυχία στο μπλοκ των 27 χωρών ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα μπορούσε να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με διπλωματικό έγγραφο το οποίο ήλθε σε γνώση του πρακτορείου Bloomberg.

  Οι πρέσβεις των 27 χωρών στην ΕΕ ενημερώθηκαν την περασμένη Τετάρτη ότι η φαρμακευτική εταιρεία θα στείλει μέρος των εμβολίων που θα παραχθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος στις ΗΠΑ για τη διαδικασία του "fill and finish". Σε αυτό το στάσιο, το εμβόλιο εμφιαλώνεται σε γυάλινα φιαλίδια και διανέμεται προς χρήση.

  Μετά την ερώτηση διπλωματών για το κατά πόσον αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να γίνει στην Ευρώπη, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε ότι η διεξαγωγή μέρους του "fill and finish" στις ΗΠΑ αποτελεί όρο του συμβολαίου της Ένωσης με την Johnson & Johnson, υπονοώντας ότι είναι αδύνατον να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του συγκεκριμένου όρου, σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg. Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η J&J ήταν εξ αρχής ξεκάθαρη για το ζήτημα και ότι η εταιρεία έχει σκοπό να τηρήσει τον προγραμματισμό παραδόσεων εμβολίων.

  Η σχετική συζήτηση έρχεται σε μια στιγμή έντασης για την ΕΕ, με την Ένωση να βρίσκεται ενώπιον μιας έλλειψης δόσεων εμβολίων σε σχέση με τα αναμενόμενα, γεγονός που την οδήγησε να επιβάλει όρια στις εξαγωγές εμβολιαστικών σκευασμάτων που παράγονται σε ευρωπαϊκό έδαφος από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

  Οι εξαγωγές της J&J’ υπάγονται επίσης σε αυτό τον όρο, όπως δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε γραπτό ερώτημα το οποίο της τέθηκε.  Η Κομισιόν σημειώνει ακόμη ότι δεν μπορεί να υπολογίσει τι ποσοστό εμβολίων της J&J εξ όσων παράγονται ή θα παραχθούν στην Ευρώπη θα μεταφερθεί στις ΗΠΑ για το τελικό στάδιο παραγωγής, λόγω όρων εμπιστευτικότητας.

  Η J&J έχει δηλώσει ότι το παραγωγικό της πλάνο θα της επιτρέψει να είναι συνεπής στα όσα έχει δεσμευθεί για τα εμβόλια που θα παράσχει μέσα στο 2021.

  Η ΕΕ έχει εξασφαλίσει 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J, με δυνατότητα παραγγελίας άλλων 200 εκατ.

  Το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 66% έναντι της μόλυνσης από τον κορονοϊό, 85% έναντι της ανάπτυξης σοβαρής λοίμωξης και 100% έναντι νοσηλείας ή και θανάτου από την Covid-19.

  Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει εγκρίνει τρία εμβόλια, εκείνα των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ