Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 29-Ιαν-2021 15:04

  Εμβόλιο Johnson & Johnson: Αποτελεσματικότητα 66% έναντι του κορονοϊού, 100% για αποφυγή νοσηλείας και θανάτων

  Εμβόλιο Johnson & Johnson: Αποτελεσματικότητα 66% έναντι του κορονοϊού, 100% για αποφυγή νοσηλείας και θανάτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 15.34

  Αποτελεσματικότητα της τάξης του 66% έδειξε το εμβόλιο μίας δόσης της Johnson & Johnson’s έναντι της λοίμωξης από κορονοϊό, με 85% αποτελεσματικότητα στην αποφυγή σοβαρής νόσησης και 100% στην αποφυγή νοσηλείας και θανάτου, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η εταιρεία, δημοσιοποιώντας τα στοιχεία από την μεγάλη κλινική δοκιμή Φάσης 3 του εμβολιαστικού της σκευάσματος.

  Με βάση τα αποτελέσματα, η J&J σχεδιάζει να ζητήσει άμεσα άδεια έκτακτης χρήσης του εμβολίου της στις ΗΠΑ, συγκεκριμένα στις αρχές Φεβρουαρίου. Ο φαρμακευτικός κολοσσός υπολογίζει ότι η έγκριση του σκευάσματός της θα ληφθεί μέσα στον Μάρτιο, χωρίς να έχει διευκρινίσει πόσες δόσεις θα έχει διαθέσιμες άμεσα, αν και επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν 100 εκατομμύρια δόσεις μέσα στο α' εξάμηνο του 2021.

  Εάν λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο, το εμβόλιο της Johnson&Johnson ενδέχεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στο να δοθεί τέλος στην πανδημία. Τα ανταγωνιστικά εμβόλια των Moderna και Pfizer σημειώνουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ωστόσο απαιτούν δύο δόσεις πριν δώσουν το μάξιμουν αποτέλεσμά τους. Το εμβόλιο της J&J, επίσης, μπορεί να διατηρηθεί περίπου τρεις μήνες σε απλή ψύξη, ενώ εκείνα των Pfizer και Moderna χρειάζονται κατάψυξη σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

  "Πρόκειται για μία και μόνη δόση που μπορεί να χορηγηθεί εύκολα και προστατεύει απόλυτα έναντι αυτού που φοβόμαστε, δηλαδή του να βρεθεί κανείς σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου ή και σε μία μονάδα εντατικής θεραπείας", ανέφερε  ο Mathai Mammen, επικεφαλής παγκόσμιας έρευνας και ανάπτυξης του φαρμακευτικού κλάδου της J&J, σε συνέντευξή του. "Θα αλλάξει την ίδια τη φύση της ασθένειας".

  Η αύξηση των κρουσμάτων νέων παραλλαγών του κορονοϊού έχει προσθέσει επιπλέον πίεση ώστε η ανοσοποίηση να προχωρήσει ταχύτερα. Η κλινική δοκιμή της J&J έλαβε χώρα σε παγκόσμια κλίμακα, μεταξύ άλλων σε επίκεντρα της πανδημίας όπως η Νότια Αφρική και η Βραζιλία, όπου οι νέες αυτές παραλλαγές έχουν οδηγήσει σε έκρηξη νέων κρουσμάτων.

  Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι νέες παραλλαγές πράγματι θα πολεμηθούν πιο δύσκολα, καθώς π.χ. στις ΗΠΑ η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κινήθηκε στο 72%. Στη Νότια Αφρική ωστόσο, η αποτελεσματικότητα εμφανίστηκε μειωμένη στο 57%, ενώ 66% ήταν η αποτελεσματικότητα στη Λατινική Αμερική.

  Ήδη η Johnson&Johnson προχωρά σε νέες κλινικές δοκιμές για την αποτελεσματικότητα μιας δεύτερης, προαιρετικής δόσης, τα αποτελέσματα της οποίας θα γίνουν γνωστά πριν το τέλος του έτους.

  Μολονότι 9% των εθελοντών που έλαβαν το εμβόλιο εκδήλωσαν πυρετό, δεν υπήρξε καμία σοβαρή αλλεργική αντίδραση, τονίζει η εταιρεία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ