Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Ιαν-2021 09:34

  Με πρόσχημα την πειρατεία η Τουρκία παρατείνει την παραμονή του στρατού της στον κόλπο του Άντεν

  Με πρόσχημα την πειρατεία η Τουρκία παρατείνει την παραμονή του στρατού της στον κόλπο του Άντεν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Mια πρόταση για την παράταση της ανάπτυξης τουρκικών στρατευμάτων στον Κόλπο του Άντεν, τη Σομαλία και την Αραβική Θάλασσα έως τις 10 Φεβρουαρίου 2022, δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας νωρίς την Πέμπτη.

  Σύμφωνα με την πρόταση, που εγκρίθηκε την Τρίτη, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι: "Με την ανάπτυξη των ναυτικών στελεχών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, την αποτελεσματική προστασία των τουρκικών σημαιών και εμπορικών σκαφών που συνδέονται με την Τουρκία που ταξιδεύουν στην περιοχή, διασφαλίστηκε η μάχη ενάντια στην πειρατεία, τις ένοπλες ληστείες και την τρομοκρατία στη θάλασσα".

  Πρόσθεσε ότι η υποστήριξη δραστηριοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτόν τον τομέα συμβάλλει στην αύξηση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας των ναυτικών στοιχείων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και της εμπειρίας της στην περιοχή.

  Η πρόταση εξασφάλισε την υποστήριξη της εθνικής πολιτικής για τη συνέχιση της συνεργασίας με τις σχετικές χώρες σε αυτόν τον τομέα και την ενίσχυση του ρόλου και της προβολής που παίζουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο σύστημα του ΟΗΕ σε περιφερειακή και παγκόσμια κλίμακα, ανέφερε.

  Από τότε που εγκρίθηκε για πρώτη φορά από το κοινοβούλιο το 2008, η πρόταση για ανάπτυξη επεκτάθηκε 13 φορές.

  Ο Κόλπος του Άντεν, κοντά στην Υεμένη και κοντά στο Στενό Bab al-Mandab, το τέταρτο μεγαλύτερο σημείο στον κόσμο για τη διέλευση πετρελαίου, είναι μια στρατηγική ενεργειακή διαδρομή για το αργό πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής.

  Η Σομαλία, την οποία η Τουρκία σιωπηλά έχει καταστήσει προτεκτοράτο, αλλά και η Αραβική Θάλασσα, βρίσκονται δίπλα στον κόλπο και το στενό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ