Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Ιαν-2021 14:10

  Άδοξο τέλος για τα πειραματικά εμβόλια της Merck κατά του κορονοϊού - Δεν επιτυγχάνουν ανοσία

  Άδοξο τέλος για τα πειραματικά εμβόλια της Merck κατά του κορονοϊού - Δεν επιτυγχάνουν ανοσία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τέλος στην προσπάθειά της για παραγωγή εμβολίου κατά του κορονοϊού δίνει η Merck & Co., καθώς τα δύο πειραματικά εμβόλια στα οποία "πόνταρε" απέτυχαν να δημιουργήσουν ανοσοαπόκριση η οποία να συγκρίνεται με φυσική νόσηση ή με κάποιο από τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid-19, με βάση τις πρώιμες κλινικές δοκιμές, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

  Ο αμερικανικός κολοσσός της φαρμακευτικής βιομηχανίας έχει μακρά ιστορία ανάπτυξης εμβολίων και είχε υιοθετήσει διαφορετική στρατηγική από εκείνη των Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson, χρησιμοποιώντας μια πιο παραδοσιακή προσέγγιση για τη δημιουργία εμβολίου, επί τη βάσει αδυνατισμένου στελέχους του ιού. Το πρώτο πειραματικό εμβόλιο, V590, δανείστηκε τεχνολογία από το αντίστοιχο της Merck για τον ιό Έμπολα, ενώ το άλλο, V591, βασίστηκε σε τεχνολογία εμβολίου κατά της ιλαράς που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη.

  Τόσο το V590 όσο και το V591 ήταν επισπεύδοντα πειραματικά εμβόλια σε σχέση με εκείνα των ανταγωνιστών της Merck. Οι πρώτοι εθελοντές για δοκιμές ασφαλείας "στρατολογήθηκαν" στα τέλη του 2020, ενώ οι Pfizer και Moderna προετοίμαζαν την ανακοίνωση των δεδομένων από την τελική φάση των κλινικών δοκιμών των εμβολίων τους. Η Merck έλαβε πρώιμα αποτελέσματα των δοκιμών μέσα στον Ιανουάριο του 2021.

  Τα αποτελέσματα ήταν "απογοητευτικά και προκάλεσαν μάλλον έκπληξη", ανέφερε ο Nick Kartsonis, ανώτερος αντιπρόεδρος κλινικής έρευνας για λοιμώδη νοσήματα και εμβόλια στα Merck Research Laboratories. Και τα δύο πειραματικά σκευάσματα δημιούργησαν λιγότερα αντισώματα εξουδετέρωσης που να προλαμβάνουν την λοίμωξη σε σχέση με άλλα εμβόλια κατά της Covid-19, ενώ πέτυχαν και χαμηλότερη ανοσοαπόκριση σε σχέση με εκείνη ανθρώπων που μολύνθηκαν με φυσικό τρόπο από τον ιό.

  "Δεν είχαμε όσα χρειαζόμασταν για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε", τόνισε ο Kartsonis σε συνέντευξή του, η οποία παραχωρήθηκε την Κυριακή. Μετά την εκτίμηση επί των αποτελεσμάτων, η ηγεσία της Merck αποφάσισε να δώσει τέλος στα προγράμματα παραγωγής εμβολίου και να στρέψει τους σχετικούς πόρους σε προσπάθειες ανάπτυξης θεραπειών κατά της Covid-19.

  Μολονότι τα υποψήφια εμβόλια της Merck έτσι κι αλλιώς δεν αναμένονταν ως τμήμα του πρώτου κύματος εμβολιασμών, η αποτυχία τους έρχεται σε μία περίοδο αγωνίας για την καθυστέρηση του εμβολιασμού στις ΗΠΑ σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, την ίδια στιγμή που οι μεταλλάξεις του ιού δημιουργούν αμφιβολία για το κατά πόσο θα χρειαστεί αναπρογραμματισμός της μορφής του εμβολίου.

  Διαβάστε ακόμη

  Διακόπτει και το Ινστιτούτο Παστέρ το πρόγραμμα ανάπτυξης εμβολίου κατά του κορονοϊού

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ