Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Ιαν-2021 15:37

  Λαγκάρντ: Η πανδημία εξακολουθεί να θέτει σοβαρούς κινδύνους

  Λαγκάρντ: Η πανδημία εξακολουθεί να θέτει σοβαρούς κινδύνους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:35

  Η πανδημία εξακολουθεί να θέτει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και τις οικονομίες σε επίπεδο Ευρωζώνης και σε παγκόσμιο επίπεδο, προειδοποίησε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει την διευκολυντική κατεύθυνση στη νομισματική της πολιτική με στόχο τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και τη σύγκλιση του πληθωρισμού σε επίπεδα κοντά, αλλά κάτω από το 2%, μεσοπρόθεσμα.

  Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της τράπεζας, η Λαγκαρντ ανέφερε ότι η αναζωπύρωση των κρουσμάτων Covid-19 και τα περιοριστικά μέτρα των κυβερνήσεων για τον έλεγχο των μολύνσεων, περιορίζουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

  Προειδοποίησε ότι ο τομέας των υπηρεσιών κυρίως γνωρίζει μεγάλη μείωση της δραστηριότητας λόγω των νέων περιορισμών, ενώ και η δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα γνωρίζει πιέσεις, αν και ο κλάδος εμφανίζει καλύτερη εικόνα από τις υπηρεσιες. Συνολικά  πάντως η ΕΚΤ περιμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο, κάτι που αναμένεται να περάσει και στο α'  τρίμηνο, ενώ οι κίνδυνοι στις οικονομικές προοπτικές παραμένουν καθοδικοί.

  Για τον πληθωρισμό επανέλαβε ότι η ΕΚΤ συνεχίζει να περιμένει ότι θα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

  Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα μέσα που διαθέτει ώστε να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς επίπεδα συμβατά με τους στόχους της. Τόνισε επίσης ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη συναλλαγματική ισοτιμία σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες συνέπειές τους για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού.

  Ορόσημο η έναρξη των εμβολιασμών 

  Η πρόεδρος της ΕΚΤ χαιρέτισε την έναρξη των εμβολιασμών των πληθυσμών στην Ευρώπη, κάνοντας λόγο για ένα ορόσημο στην πορεία για τη σταδιακή επίλυση της υγειονομικής κρίσης. Προειδοποίησε ωστόσο ότι θα χρειαστεί χρόνος για να επιτευχθεί η ανοσία των πληθυσμών, ενώ προειδοποίησε ότι διατηρούνται μεγάλες αβεβαιότητες, όπως το θέμα των μεταλλάξεων και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στα νέα στελέχη του ιού.  

  Επισήμανε πάντως ότι σε άλλα μέτωπα οι αβεβαιότητες έχουν υποχωρήσει. Μια θετική εξέλιξη είναι η εμπορική συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. για την εμπορική τους σχέση στη μετά-Brexit εποχή, ενώ και η πολιτική αβεβαιότητα από τις ΗΠΑ έχει πλέον οριστικά απομακρυνθεί.

  Όσον αφορά την δημοσιονομική πολιτική, η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι παραμένει κρίσιμη μια φιλόδοξη και συντονισμένη δημοσιονομική στάση για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

  Ανέφερε τέλος ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνωρίζει τον βασικό ρόλο του πακέτου Next Generation EU (το πακέτο ανάκαμψης από την Covid-19) και τονίζει πόσο σημαντικό είναι να τεθεί σε εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τα κράτη μέλη να επιταχύνουν την διαδικασία επικύρωσης, να οριστικοποιήσουν τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και να δρομολογήσουν τα κεφάλαια για παραγωγικές δημόσιες δαπάνες που θα συνοδεύονται από διαρθρωτικές πολιτικές που ενισχύουν την παραγωγικότητα. 

  Δ. Στόλης

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ