Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Δεκ-2020 13:25

  Τουρκία: Αύξησε τα επιτόκια στο 17% από το 15% η κεντρική τράπεζα, ενισχύεται η λίρα (upd)

  Το Σαββατοκύριακο των μεγάλων 'μαχαιριών' στην τουρκική οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:35

  Άνοδο καταγράφει η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε τα επιτόκια στο 17% από το 15% προηγουμένως.

  Το δολάριο υποχωρεί σε χαμηλό ενός μήνα, στα 7,5540 δολάρια έναντι της τουρκικής λίρας μετά από την απόφαση, έναντι των 7,6168 δολαρίων πριν από την απόφαση.

  Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δηλώνει πως η ασθενέστερη λίρα και η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων, έχουν επηρεάσει δυσμενώς τις προοπτικές πληθωρισμού.

  "Στην προσεχή περίοδο, η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα διατηρηθεί αποφασιστικά έως ότου οι ισχυροί δείκτες υποδηλώνουν μια μόνιμη πτώση στον πληθωρισμό, σύμφωνα με τους στόχους και τη σταθερότητα των τιμών”, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

  Η αύξηση των επιτοκίων, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, έρχεται να τονώσει την αξιοπιστία του νέου της διοικητή αφότου δεσμεύτηκε να σφίξει την πολιτική όσο χρειάζεται, για να διατηρήσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.

  Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Naci Agbal, ανέλαβε τα καθήκοντα του τον προηγούμενο μήνα με διψήφιο πληθωρισμό, αποδυναμωμένη λίρα και εξαντλημένα συναλλαγματικά αποθέματα, καθώς ο προκάτοχός του προκάλεσε μια περίοδο ταχείας πιστωτικής αύξησης, διατηρώντας τα επιτόκια χαμηλά, υπό την προτροπή του προέδρου Erdogan.

  Αν και η πρώτη κίνηση του Agbal, η αύξηση των επιτοκίων με το μεγαλύτερο ποσοστό εδώ και δύο χρόνια στο 15%, ήταν αντίστοιχη των εκτιμήσεων και κατόρθωσε να σταθεροποιήσει τη λίρα, η πραγματική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής ήταν κάπως συμβολική.

  Στην πραγματικότητα, έφερε το επιτόκιο αναφοράς στο μέσο κόστος χρηματοδότησης της κεντρικής τράπεζας εκείνη τη στιγμή.

  Ο νέος διοικητής έδειξε από την περασμένη εβδομάδα τις επιθετικές του διαθέσεις, καθώς δεσμεύτηκε να σφίξει τη νομισματική πολιτική, όταν αυτό δικαιολογείται από τις εξελίξεις των τιμών, και να αυξήσει τις συμμετοχές της τράπεζας σε ξένα assets χωρίς να εκτροχιαστεί η λίρα.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ