Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Δεκ-2020 20:01

  Πομπέο: Δεν θα ανεχθούμε συναλλαγές με τη Ρωσία - Oι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε πέντε Τούρκους

  Πομπέο: Δεν θα ανεχθούμε συναλλαγές με τη Ρωσία - Oι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε πέντε Τούρκους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:45

  Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πριν λίγο κυρώσεις εις βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τεσσάρων ακόμη Τούρκων αξιωματούχων.

  Οι κυρώσεις εντάσσονται στα τιμωρητικά μέτρα της Ουάσινγκτον ενάντια στην απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.

  Πομπέο: Δεν θα ανεχθούμε σημαντικές συναλλαγές με τη Ρωσία

  Ανακοίνωση επί του θέματος εξέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο:

  "Σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν κυρώσεις Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας (SSB), σύμφωνα με το Άρθρο 231 του Νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) για την εν γνώσει της συμμετοχή σε σημαντική συναλλαγή με τη Rosoboronexport, την κύρια οντότητα εξαγωγών όπλων της Ρωσίας, την προμήθεια δηλαδή του πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος S-400. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών εξαγωγής και αδειών στην SSB και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς θεώρησης για τον Δρ. Ισμαΐλ Ντεμίρ, πρόεδρο της SSB και άλλους αξιωματούχους της SSB.

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Τουρκία στουψηλότερο επίπεδο και σε πολλές περιπτώσεις ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και θα παρείχε σημαντικά κονδύλια στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, καθώς και στη ρωσική πρόσβαση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία. Ωστόσο, η Τουρκία αποφάσισε να προχωρήσει με την προμήθεια και τη δοκιμή των S-400, παρά τη διαθεσιμότητα εναλλακτικών, διαλειτουργικών συστημάτων του ΝΑΤΟ για την κάλυψη των αμυντικών της απαιτήσεων. Αυτή η απόφαση είχε ως αποτέλεσμα την αποβολή της Τουρκίας και την εκκρεμούσα απομάκρυνση από την παγκόσμια συνεργασία F-35 Joint Strike Fighter.

  Η σημερινή κίνηση στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν πλήρως το τμήμα 231 του CAATSA και δεν θα ανεχθούν σημαντικές συναλλαγές με τους τομείς της άμυνας και των πληροφοριών της Ρωσίας. Προτρέπω επίσης την Τουρκία να επιλύσει αμέσως το πρόβλημα των S-400 σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και ένας σημαντικός περιφερειακός εταίρος ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιδιώκουμε να συνεχίσουμε την επί δεκαετίες ιστορική μας παραγωγική συνεργασία στον τομέα της άμυνας, αφαιρώντας το εμπόδιο της κατοχής από την Τουρκία των S-400 το συντομότερο δυνατό".

  "Αναστατωμένος" ο Ερντογάν από τις αμερικανικές κυρώσεις

  Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα, τη Δευτέρα, ότι η Τουρκία ανέμενε από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, να την υποστηρίξουν και να μην επιβάλουν κυρώσεις για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 και πρόσθεσε ότι ήταν αναστατωμένη που η Ουάσινγκτον προχώρησε στη διαδικασία κυρώσεων.

  Παρ' όλα αυτά πως ούτε οι κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εμπόδιζαν την Τουρκία να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της.

  Απειλές από το τουρκικό ΥΠΕΞ: "Σημαντικό λάθος" οι κυρώσεις - Θα ανταποδώσουμε

  Με αντίποινα απειλεί τις ΗΠΑ η Άγκυρα για το "ολέθριο λάθος" των "άδικων" αμερικανικών κυρώσεων λόγω των S-400

  Η Τουρκία καταδίκασε ως "σημαντικό λάθος" τις κυρώσεις των ΗΠΑ για την αγορά και απόκτηση ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 και διεμήνυσε ότι θα προβεί σε αντίποινα, αφού είχε καλέσει επανειλημμένα την Ουάσινγκτον να επιλυθεί το ζήτημα μέσω διαλόγου και της διπλωματικής οδού.

  Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:
  "Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας "καταδικάζει και απορρίπτει την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις κατά της χώρας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος των S-400.

  Οι συνθήκες που οδήγησαν την Τουρκία στην απόκτηση του συστήματος των S-400 είναι γνωστές. Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ είχε παραδεχτεί σε πολλές περιπτώσεις ότι η αγορά αυτή της Τουρκίας ήταν δικαιολογημένη.

  Οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ ότι το σύστημα των S-400 θα θέσει σε κίνδυνο τα συστήματα του NATO δεν έχουν καμία τεχνική αξία. Επιπλέον, η Τουρκία έχει επανειλημμένως προτείνει να διευθετήσει το θέμα με αντικειμενικό, ρεαλιστικό και πολιτικά αμερόληπτο τρόπο μέσω μιας Ομάδας Εργασίας με τη συμμετοχή του NATO.

  Σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση των ΗΠΑ να προσφύγει σε μονομερείς κυρώσεις, αρνούμενες να αποδεχτούν την πρόταση μας για επίλυση του θέματος μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας όπως θα αντιστοιχούσε σε δύο συμμάχους, είναι τελείως παράλογη.

  Η Τουρκία θα αναλάβει όλα τα αναγκαία βήματα κατά αυτής της απόφασης, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις μας και θα επιβάλει αντίποινα σε χρόνο και με τρόπο που θα θεωρήσει κατάλληλο. Η Τουρκία ποτέ δεν θα αποφύγει την ανάληψη των κατάλληλων μέτρων για να διασφαλίσει την εθνική της ασφάλεια.

  Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την άδικη αυτή απόφαση όπως ανακοινώθηκε σήμερα και να διορθώσουν το βαρύτατο αυτό σφάλμα το συντομότερο δυνατό, με έμφαση και πάλι στο γεγονός ότι η Τουρκία παραμένει έτοιμη να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας σύμφωνα και με το πνεύμα της Συμμαχίας".

  Ρωσία: Παράνομες οι κυρώσεις

  Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία είναι παράνομες και επιδεικνύουν αλαζονεία προς το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν λίγο νωρίτερα κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας για την αγορά και απόκτηση των S-400, μέτρα που στοχεύουν τη Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών, τον πρόεδρό της και τρεις υπαλλήλους, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ