Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Δεκ-2020 02:10

  Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία στο τρίτο, "σκληρότερο" προσχέδιο για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

  Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία στο τρίτο, 'σκληρότερο' προσχέδιο για Τουρκία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 09:00

  Σε συμφωνία κατέληξαν, λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) οι ηγέτες των 27 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, πάνω στο κείμενο του τρίτου προσχεδίου απόφασης για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και τη δραστηριότητα της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

  At #EUCO conclusions were adopted on Eastern Mediterranean pic.twitter.com/y7djq3BWRd

  — Barend Leyts (@BarendLeyts) December 11, 2020

   

  Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας έχουν σκοπό να τιμωρηθεί η Άγκυρα για τις "παράνομες και επιθετικές" ενέργειές της στη Μεσόγειο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως ανέφεραν διπλωματικές και ευρωπαϊκές πηγές.

  "Τα μέτρα που αποφασίστηκαν θα είναι κυρώσεις σε βάρος προσώπων, και ενδέχεται να υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα εάν η Τουρκία συνεχίσει τις ενέργειές της", διευκρίνισε ο ένας από τους ευρωπαίους διπλωμάτες.

  Το τρίτο προσχέδιο, που κατέστη τελικώς απόφαση, χρησιμοποιεί ελαφρώς πιο σκληρή γλώσσα κατά της Τουρκίας σε ζητήματα που αφορούν τη μετανάστευση και το Κυπριακό.

  Σε αυτό, η ΕΕ "καλεί την Τουρκία σε υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και να εντείνει τις προσπάθειές της κατά των δικτύων λαθροδιακινητών μεταναστών", μετά από ελληνικό αίτημα για μια τέτοια προσθήκη.

  Όσον αφορά στην Κύπρο, αναφέρεται ότι "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία συνέχιση των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και παραμένει δεσμευμένο στην επιδίωξη μιας συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος" και ότι "αναμένει το ίδιο και από την πλευρά της Τουρκίας".

   

  Όσον αφορά τις κυρώσεις, το κείμενο παραμένει σχεδόν ίδιο - με μικροαλλαγές όπως ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ θα πρέπει να λάβει εντολή να συντάξει έκθεση για την κατάσταση "στην ευρύτερη περιοχή" και όχι απλώς στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου η Ένωση να προχωρήσει σε επόμενα βήματα τον Μάρτιο του 2021.

  Στην έκθεση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και "η λειτουργία της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ - Τουρκίας", αναφορά που θεωρείται εξισορροπητική υπέρ της Άγκυρας, μιας και αποτελεί αίτημά της.

  Αξιοσημείωτη είναι η αναφορά στις ΗΠΑ, καθώς το κείμενο αναφέρει ρητά στην τελευταία παράγραφο πως "Η ΕΕ θα αναζητήσει τη συνεργασία για τα θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με τις Ηνωμένες Πολιτείες".

  Με τo προηγούμενο προσχέδιο συμπερασμάτων να μην ικανοποιεί την Ελλάδα και την Κύπρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Politico, ανέφερε νωρίτερα στους ομολόγους του ότι "είναι τουλάχιστον παράδοξο, την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, χώρα-μέλος του NATO, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να βαλτώνει στα "εάν" και στα "αλλά"...".

  Στο δεύτερο προσχέδιο γινόταν λόγος περί καλέσματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "να προσθέσει και νέα ονόματα" στη λίστα των κυρώσεων δεδομένων "των μη εγκεκριμένων ερευνητικών δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο". Καλείτο παράλληλα ο Ζοζέπ Μπορέλ "να υποβάλει έκθεση για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε" και για το εύρος των κυρώσεων "η οποία θα παρουσιαστεί το αργότερο τον Μάρτιο του 2021 στο Συμβούλιο".

  Διπλωματικές πηγές της ΕΕ σημείωναν ότι για την Ελλάδα και την Κύπρο η αναφορά στον Μάρτιο μοιάζει χρονικά πολύ μακρινή, καθώς Αθήνα και Λευκωσία επιθυμούν μεγαλύτερη ταχύτητα και ένταση στην ευρωπαϊκή αντίδραση έναντι της Τουρκίας.

  Σύμφωνα με έτερη διπλωματική πηγή, η Ελλάδα πρότεινε έκτακτη σύνοδο τον Φεβρουάριο, με αποκλειστικό θέμα την Τουρκία. Ωστόσο ανώτεροι διπλωμάτες της Ένωσης δεν έμοιαζαν να υιοθετούν την ιδέα, σημειώνοντας ότι "προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο", πάντα σύμφωνα με το Politico.

  Τα κράτη - μέλη συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει κάτι έναντι της Άγκυρας, ωστόσο "ακριβώς αυτό το κάτι είναι το σημείο διαφωνίας", τόνισε επίσης πηγή των Βρυξελλών.

  Το κείμενο των συμπερασμάτων

  Ακολουθεί το κείμενο των συμπερασμάτων που αφορά την Ανατολική Μεσόγειο. 

  Το διάστημα που μεσολάβησε από τη Σύνοδο της 1ης -2ας Οκτωβρίου έως σήμερα, η Τουρκία συνέχισε τις μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις. Επίσης κλιμάκωσε τη ρητορική της απέναντι στην ΕΕ, σε κράτη-μέλη, όπως επίσης και σε ευρωπαίους ηγέτες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εγκαλεί την Άγκυρα για τις μονομερείς και προκλητικές της δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και στην ΑΟΖ της Κύπρου, και επισημαίνει ότι αυτές συνεχίζονται. Καταγράφει την απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, αλλά επιμένει σε μόνιμη αποκλιμάκωση, έτσι ώστε να επιτραπεί η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

   

  2. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ ως προς την ανάπτυξη αμοιβαίας επωφελούς σχέσης με την Τουρκία. Και προσθέτει ότι η προσφορά θετικής ατζέντας ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, υπό τον όρο ότι η Άγκυρα θα δείξει την ετοιμότητα να προωθήσει πραγματική συνεργασία με την Ένωση και τα κράτη-μέλη της, καθώς επίσης να επιλύσει τις διαφορές μέσω του διαλόγου και με βάση το διεθνές δίκαιο. Τέτοια ατζέντα θα μπορούσε να καλύπτει τους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και της συνεχιζόμενης συνεργασίας στο μεταναστευτικό. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης ανοικτών καναλιών επικοινωνίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας. Επίσης, η ΕΕ θα είναι έτοιμη να παράσχει οικονομική βοήθεια στους σύρους πρόσφυγες και τις κοινότητες υποδοχής στην Τουρκία, καθώς επίσης να συνεργαστεί στην υπεύθυνη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς κάθε κράτος μέλος, όπως και να ενισχύσει τις προσπάθειες καταπολέμησης των δικτύων που διακινούν λαθρομετανάστες.

  3. Σχετικά με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 1ης και 2ας Οκτωβρίου, η ΕΕ παραμένει αποφασισμένη να υπερασπιστεί τόσο τα δικά της συμφέροντα, όπως και των χωρών-μελών της ως προς τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο :

  – Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει περισσότερες πιθανές κυρώσεις κατά της Αγκυρας βασισμένες στις αποφάσεις της 11ης Νοεμβρίου 2019 και σχετικά με περιοριστικά μέτρα για μη εξουσιοδοτημένες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

  – Ζητά από τον Υπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλει έκθεση σχετικά με τις πολιτικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, καθώς επίσης για εργαλεία και επιλογές που μπορούν να υιοθετηθούν, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της προαναφερθείσας απόφασης προς εξέταση το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021.

   

  4. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τα τουρκικά μονομερή βήματα στο Βαρώσι και ζητά τον πλήρη σεβασμό των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει τη γρήγορη επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και παραμένει πλήρως δεσμευμένο σε συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ευθυγραμμισμένη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Αναμένει το ίδιο και από την Τουρκία. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι με την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ, η ΕΕ θα ορίσει εκπρόσωπο για την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ.

  5. Το Ευρωπαϊκό συμβούλιο ζητά από τον Υπατο Εκπρόσωπο να προχωρήσει την πρόταση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.

  6. Η ΕΕ θα αναζητήσει τη συνεργασία για τα θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ