Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Δεκ-2020 14:53

  SocGen: "Βλέπει" παράταση του PEPP της ΕΚΤ έως τον Δεκέμβριο του 2021

  SocGen: "Βλέπει" παράταση του PEPP της ΕΚΤ έως τον Δεκέμβριο του 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να επεκτείνει το πρόγραμμα οικονομικής τόνωσης την Πέμπτη, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να διαχειριστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και τα παρεπόμενα lockdowns.

  Τον Οκτώβριο, η Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης δεσμεύτηκε να "αναδιαμορφώσει τα εργαλεία" που έχει στη διάθεσή της στη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο προκειμένου να ανταποκριθεί στην "εξελισσόμενη κατάσταση". Λίγο αργότερα, τα νέα lockdowns που επέφερε το δεύτερο κύμα της πανδημίας σε ολόκληρη την ήπειρο έπληξε σημαντικά τις οικονομικές προοπτικές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, καθώς τα καθημερινά νέα κρούσματα αυξήθηκαν. 

  Εν τω μεταξύ, μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ έχει αποφύγει να δείξει υπερβολική αισιοδοξία για την ανάπτυξη των υποψηφίων εμβολίων και την πιθανότητα να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις αρχές του επόμενου έτους, όπως σημειώνει το CNBC.

  "Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες και η ΕΚΤ θα θέλει να διατηρήσει την εστίασή της στις βραχυπρόθεσμες ‘παγίδες’ έως ότου γίνει πιο ξεκάθαρο το τέλος της πανδημίας", σημειώνει ο Anatoli Annenkov της Societe Generale, που παρακολουθεί την ΕΚΤ.

  Ο Annenkov και η SocGen αναμένουν παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (ΡΕΡΡ - Pandemic Emergency Purchase Program) έως τον Δεκέμβριο του 2021, με επιπλέον 600 δισ. ευρώ συνολικά, παράλληλα με ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για τις τράπεζες.

  Παρότι τα εμβόλια μπορούν κάλλιστα να αλλάξουν το "παιχνίδι” παγκοσμίως το επόμενο έτος, η ΕΚΤ φαίνεται πιο επιφυλακτική. 

  Εξάλλου, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), προειδοποίησε στη τριμηνιαία έκθεσή της τη Δευτέρα σχετικά με τον κίνδυνο αύξησης της αφερεγγυότητας.

  "Κινούμαστε από τη ρευστότητα στη φάση φερεγγυότητας της κρίσης", εξήγησε ο Claudio Borio, επικεφαλής του νομισματικού και οικονομικού τμήματος της BIS.

  "Θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες χρεοκοπίες, αλλά τα πιστωτικά spread είναι αρκετά χαμηλά από τα ιστορικά στάνταρτς, και μάλιστα, ενώ οι τράπεζες τιμολογούν τον κίνδυνο πιο προσεκτικά, δεν βλέπουμε το ίδιο στις κεφαλαιαγορές".

  Η BIS έχει συμβουλεύσει επίσης τις κεντρικές τράπεζες ότι το να κάνεις πάρα πολλά είναι καλύτερο από το να κάνεις πολύ λίγα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ