Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Δεκ-2020 09:51

  ΕΕ-Βρετανία: Απαισιόδοξος για συμφωνία ο Μπαρνιέ - "Η μπάλα πλέον στο γήπεδο του Τζόνσον"

  ΕΕ-Βρετανία: Απαισιόδοξος για συμφωνία ο Μπαρνιέ - "Η μπάλα πλέον στο γήπεδο του Τζόνσον"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εμπορικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενημέρωσε τους μόνιμους εκπροσώπους των 27 κρατών - μελών στις Βρυξέλλες ότι πλέον είναι στο χέρι του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να κάνει την επόμενη κίνηση ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του Brexit.

  Καθώς ΕΕ και Βρετανία προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις τους από την 1η Ιανουαρίου 2021 και εξής έως τη Δευτέρα το βράδυ, μιας μορφής συμβιβασμός στο ζήτημα της πρόσβασης των αλιέων της ΕΕ εντός της βρετανικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης εμφανίστηκε την Κυριακή το βράδυ, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg. Το βασικό ζήτημα που "μπλοκάρει" πλέον τις διαπραγματεύσεις είναι το ζήτημα των ίσων όρων ανταγωνισμού και των κρατικών ενισχύσεων.

  Το Η.Β. θα εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση στις 31 Δεκεμβρίου 2020, με ή χωρίς εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Σε περίπτωση συμφωνίας, το κοινοβούλιο του Η.Β. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να έχουν κυρώσει το περιεχόμενο πριν την 31η Δεκεμβρίου, γεγονός που αφήνει ελάχιστα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμβιβασμού.

  Η βρετανική λίρα - στερλίνα υποχωρούσε στην Ασία νωρίς το πρωί, με τους επενδυτές να αμφισβητούν το κάτά πόσον Λονδίνο και Βρυξέλλες πλησιάζουν σε συμβιβασμό.

  Διπλωμάτης ευρωπαϊκής χώρας ανέφερε νωρίς το πρωί της Δευτέρας ότι ο κ. Μπαρνιέ είναι μάλλον απαισιόδοξος για τις προοπτικές μιας συμφωνίας με τη Βρετανία, με βάση τα όσα είπε στην ενημέρωση των 27 εκπροσώπων.

  Ο αρχιδιαπραγματευτής της ΕΕ τόνισε συγκεκριμένα ότι οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν και ότι πλέον "η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά του Μπόρις Τζόνσον" προκειμένου να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος, σημείωσε ο διπλωμάτης.

  Οι διαπραγματεύσεις, πάντως, συνεχίζονται.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ