Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Δεκ-2020 12:01

  Νέα εκτίναξη του πληθωρισμού στην Τουρκία

  Ο μηνιαίος πληθωρισμός στην Τουρκία είναι υπερτριπλάσιος του επίσημου ποσοστού, λένε ερευνητές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Ράπτη

  Τα καλά νέα για την τουρκική οικονομία ήρθαν τη Δευτέρα. Σήμερα ήταν η ώρα για τα κακά νέα - που μάλιστα προϋποθέτουν τα πρώτα.

  Τα καλά νέα αφορούσαν τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που επιτεύχθηκε στη γείτονα κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους (15,6% σε τριμηνιαία βάση και 6,7% σε ετήσια βάση), μετά την βουτιά που είχε επιφέρει η κρίση του κορονοϊού, χάρη κυρίως στην ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης, με μοχλό τις πολιτικές διευκόλυνσης του δανεισμού.

  Τα κακά νέα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, αφορούν την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 14%, ήτοι σε υψηλό 15μήνου, τον Νοέμβριο, έναντι 11,9% τον Οκτώβριο (και κυβερνητικής πρόβλεψης τον Σεπτέμβριο για 10,5% στο κλείσιμο της χρονιάς), γεγονός που πιέζει την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων, την τρίτη σε ένα τετράμηνο.

  Κάθε θαύμα τρεις ημέρες: το θετικό κλίμα που δημιούργησε τον περασμένο μήνα η απελευθέρωση της νομισματικής πολιτικής από τις διευκολυντικές εμμονές του Ταγίπ Ερντογάν, με την αντικατάσταση τόσο του κεντρικού τραπεζίτη όσο και του Υπουργού Οικονομικών, δεν δείχνει να βρίσκει συνέχεια .

  Όταν το Νοέμβριο μήνα ο νέος κεντρικός τραπεζίτης Νατζί Αγμπάλ ανακοίνωνε την αύξηση των επιτοκίων από το 10,25% στο 15% προέβλεπε καθησυχαστικά ότι όποια εκτίναξη στον πληθυσμό ακολουθούσε θα ήταν παροδική.

  Η ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό οδήγησε σε άμεση υποχώρηση της ισοτιμίας της νομίσματος κατά 0,4%, ήτοι στις 7,8777 λίρες ανά δολάριο, με το αρνητικό ρεκόρ να παραμένει αυτό της 6ης Νοεμβρίου, ήτοι 8,58 λίρας ανά δολάριο. Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα έχει "κάψει” δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα, προκειμένου να στηρίξει το νόμισμα, που έχει χάσει φέτος περίπου το ένα τέταρτο της αξίας του, εν μέσω ταχείας δολαριοποίησης των καταθέσεων και φυγής των ξένων κεφαλαίων (Μόνο στο πρώτο εξάμηνο εγκατέλειψαν το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης 8 δισ. ξένων επενδύσεων).

  Η εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων αποτελεί τη μία πηγή ευαλωτότητας της τουρκικής οικονομίας. Η δεύτερη είναι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο διευρύνεται περαιτέρω με κάθε ανοδική κίνηση του δείκτη ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία τρίτου τριμήνου εμφανίζουν τις εισαγωγές να αυξάνονται κατά 16% σε ετήσια βάση και τις εξαγωγές να μειώνονται κατά 22%.

  Όλα αυτά σε ένα τοπίο όπου τα πραγματικά επιτόκια ήταν αρνητικά (ονομαστικά στο 8,25% μέχρι το Σεπτέμβριο, δηλαδή κάτω από τον πληθωρισμό) και η πιστωτική επέκταση έφθανε στο υψηλότερο επίπεδο της από το 2013.

  Η πολιτική στροφή του περασμένου μηνός δεν άρκεσε, κατά τα φαινόμενα, για το σπάσιμο του φαύλου κύκλου που σχηματίζουν η άνοδος του πληθωρισμού και η υποτίμηση του νομίσματος, η οποία με τη σειρά της τροφοδοτεί τη δολαριοποίηση των καταθέσεων και δυσχεραίνει την εξυπηρέτηση του χρέους των επιχειρήσεων σε ξένο νόμισμα. Από την άλλη πλευρά, η εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με την ανάγκη κάλυψης ενός ολοένα και μεγαλύτερου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

  Ο πρώτος που θα βιώσει τις συνέπειες είναι ο καταναλωτής καθώς έρευνα που διεξήγαγε η κεντρική τράπεζα το Νοέμβριο εμφανίζει το 39% των επιχειρήσεων μεταποίησης (το υψηλότερο ποσοστό σχετικά, μετά τον Σεπτέμβριο του 2018 μεσούσης της τότε συναλλαγματικής κρίσης) να προβλέπουν αύξηση των τιμών αγοραστή το επόμενο τρίμηνο.

  Όπως σημειώνει σε άρθρο του το Foreign Policy, η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας προϋποθέτει κάτι περισσότερο από τις ρητορικές διαβεβαιώσεις του Ερντογάν και την αντικατάσταση του οικονομικού επιτελείου από μία νέα ομάδα εκλεκτών του. Προϋποθέτει mια συνεκτική οικονομική πολιτική που δεν θα καθοδηγείται από τα παιχνίδια εξουσίας και την συνωμοσιολογική εκτόξευση κατηγοριών των τελευταίων ετών. Προϋποθέτει επίσης μεγαλύτερη προβλεψιμότητα και σε ό,τι αφορά τη διεθνή συμπεριφορά της Τουρκίας, ώστε να μειωθεί το γεωπολιτικό ρίσκο που ενέχει η εγγύτητα της χώρας με τα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ, και να αποκατασταθεί ευρω-τουρκικό εμπόριο που έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ