Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Νοε-2020 20:45

  Το "στοίχημα" της Σουηδίας με την "ανοσία της αγέλης" δεν φαίνεται να αποδίδει

  Το "στοίχημα" της Σουηδίας με την "ανοσία της αγέλης" δεν φαίνεται να αποδίδει
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το "στοίχημα” της Σουηδίας να ακολουθήσει μια πιο χαλαρή στρατηγική σε σύγκριση με τις άλλες χώρες ως προς την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ποντάροντας στην "ανοσία της αγέλης”, δεν φαίνεται να έχει βοηθήσει τη σκανδιναβική χώρα να αναχαιτίσει την πανδημία.

  Όπως αποκάλυψε ο κορυφαίος επιδημιολόγος της χώρας, υπάρχουν λίγες ενδείξεις επί του παρόντος ότι η ανοσία της αγέλης βοηθά τη Σουηδία να καταπολεμήσει τον κορονοϊό.

  "Το ζήτημα της ανοσίας της αγέλης είναι δύσκολο”, δήλωσε ο Anders Tegnell κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Στοκχόλμη την Τρίτη. "Δεν βλέπουμε σημάδια ανοσίας στον πληθυσμό που επιβραδύνουν τις λοιμώξεις επί του παρόντος", πρόσθεσε.

  Οι Σουηδοί έχουν εκτεθεί περισσότερο στον κορονοϊό από τους γείτονές τους στη Σκανδιναβία, και ένας τους τρεις κατοίκους της Στοκχόλμης που έχει κάνει τεστ εμφανίζει αντισώματα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα. Αυτό αποτελεί απόρροια τη γνωστής επιλογής της χώρας να μην προχωρήσει σε lockdown, στηριζόμενη αντ' αυτού σε μέτρα εθελοντικού χαρακτήρα.

  Ο Tegnell είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η ανοσία της αγέλης είναι δύσκολο να μετρηθεί και μάλιστα αμφισβήτησε τα επίσημα στοιχεία. Από τη μεριά τους, οι αρχές της Σουηδίας έχουν καταστήσει σαφές ότι η ανοσία δεν αποτελεί πολιτικό στόχο, ωστόσο η έκθεση των Σουηδών στον κορονοϊό καθιστά την περίπτωση της σκανδιναβικής χώρας ιδανικό "πείραμα” για την επιβεβαίωση ή όχι της θεωρίας.

  Μελέτη ΟΟΣΑ

  Πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ, κατατάσσει τη Σουηδία σταθερά μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία στην Ευρώπη, με βάση τα σχετικά ποσοστά θνησιμότητας και κρουσμάτων κορονοϊού. Δείχνει επίσης ότι η χώρα έχει καταγράφει τη μικρότερη πρόοδο στον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού.

  Προσφάτως, πάντως, η Σουηδία αναγκάστηκε να επανεξετάζει την προσέγγισή της ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 7.000. Έτσι, προχώρησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα σε μια κίνηση που ο πρωθυπουργός της χώρας Stefan Lofven χαρακτήρισε "πρωτοφανές" βήμα, περιορίζοντας τις δημόσιες συναθροίσεις στα 8 άτομα. Επίσης, απαγόρευσε την πώληση αλκοόλ μετά τις 10:00 το βράδυ.

  Μάλιστα, σε μια σπάνια κίνηση, ο Lofven με τηλεοπτικό διάγγελμά του απηύθυνε έκκληση τους Σουηδούς να δείξουν περισσότερη υπευθυνότητα. "Η υγεία και η ζωή των ανθρώπων βρίσκονται ακόμη σε κίνδυνο και ο κίνδυνος αυξάνεται", ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια

  Οι νέοι περιορισμοί στη Σουηδία ελήφθησαν εν μέσω προειδοποιήσεων ότι οι κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας γεμίζουν με ταχύτατο ρυθμό. Εν τω μεταξύ, οι αρχές της χώρας προειδοποιούν τον κόσμο να μην βασίζεται και πολύ στη μελλοντική κυκλοφορία ενός εμβολίου.

  "Εξακολουθούμε να βλέπουν αύξηση των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία και εισαγωγή στις μονάδες εντατικής θεραπείας", δήλωσε ο Thomas Linden, επικεφαλής τμήματος του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Πρόνοιας της Σουηδίας. "Δεν πρέπει να εκλάβουμε το γεγονός ότι θα υπάρχει εμβόλιο σε μερικούς μήνες ως ένδειξη για εκπτώσεις όσον αφορά τα μέτρα", πρόσθεσε.

  Προειδοποίησε μάλιστα, ότι "στο τρίτο κύμα, το σύστημα υγείας της χώρας θα δεχθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση από ό,τι μέχρι τώρα".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ