Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Νοε-2020 15:58

  Evans (Fed): Απογοήτευση από την απόφαση του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ να αποσύρει κεφάλαια από έκτακτα προγράμματα της Fed

  Fed Federal Reserve επιτόκια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.03

  Την απογοήτευσή του για την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ να δώσει τέλος σε σειρά δανειοδοτικών προγραμμάτων που είχαν σχεδιάστεί για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού στις 31 Δεκεμβρίου εξέφρασε ο πρόεδρος του παραρτήματος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της χώρας, Federal Reserve, στο Σικάγο, Charles Evans.

  Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Chicago Fed, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της σχετικής απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, τα συγκεκριμένα προγράμματα επιτελούν "σημαντικό σκοπό" και θα έπρεπε να λάβουν παράταση 90 ημερών, όπως είχε ζητήσει ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell.

  "Νομίζω ότι τα συγκεκριμένα σχήματα έχουν αποδειχθεί πολύ χρήσιμα. Παίζουν το ρόλο δικλείδας ασφαλείας για τις περιπτώσεις που οι αγορές βρίσκονται σε συνθήκες υψηλών προκλήσεων", ανέφερε ο Evans. "Θεωρώ ότι αυτός ο ρόλος δικλείδας ασφαλείας θα παραμείνει σημαντικός για αρκετό καιρό ακόμη, οπότε είναι απογοητευτικό σαν κίνηση".

  Τα προγράμματα της Fed από τα οποία η κυβέρνηση Τραμπ αποσύρει κεφάλαια αφορούν την αγορά εταιρικών ομολόγων,  τον δανεισμό πολιτειακών και τοπικών κυβερνήσεων στις ΗΠΑ, καθώς και το Main Street Lending Program, το οποίο επικεντρώνεται στη δανειοδότηση μικρών και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων.

  Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών δήλωσε την Πέμπτη ότι ζήτησε από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της χώρας (Federal Reserve) να επιστρέψει αχρησιμοποίητα κεφάλαια τα οποία τής είχε διαθέσει στο πλαίσιο των προγραμμάτων τόνωσης της οικονομίας έναντι της κρίσης του κορονοϊού, απορρίπτοντας έτσι το αίτημα της Fed για 90ήμερη παράταση τεσσάρων έκτακτων προγραμμάτων δανειοδότησης.

  Όλα τα έκτακτα προγράμμα που προβλέπονταν από την Cares Act, την οποία είχε υπογράψει νωρίτερα εντός του έτους ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, θα λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου, τόνισε ο κ. Mnuchin.

  Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, είχε ζητήσει την παράταση τεσσάρων προγραμμάτων και συγκεκριμένα των Commercial Paper Funding Facility, Money Market Liquidity Facility, Primary Dealer Credit Facility και Paycheck Protection Program Liquidity Facility.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ