Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Νοε-2020 16:22

  Μπουρλά (Pfizer): "Εντός ωρών" από την έγκριση της άδειας η έναρξη διανομής του εμβολίου

  αλβέρτος-μπουρλάς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Pfizer είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διανομή δόσεων του εμβολίου της κατά του κορονοϊού "εντός ωρών” από τη στιγμή που θα λάβει επίσημη έγκριση από τις υγειονομικές αρχές, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας Άλμπερτ Μπουρλά.

  Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, μιλώντας στο Sky News, δήλωσε ότι η εταιρεία του θα υποβάλει αιτήσεις για άδεια στις υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο "πολύ, πολύ σύντομα - μέσα σε λίγες μέρες" και πρόσθεσε ότι αμέσως μετά θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει να στέλνει τις πρώτες από τις 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που έχουν ήδη παραχθεί.

  Ειδικότερα, όπως ανέφερε, η διανομή προς κάθε χώρα θα ξεκινήσει μόλις η εταιρεία θα λάβει επίσημη έγκριση από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως υπάρξει μια "κούρσα" αδειοδοτήσεων καθώς όπως τόνισε οι ρυθμιστικές αρχές κάθε χώρας ακολουθούν τις δικές τους διαδικασίες και δεν είναι απίθανο κάποιες να λάβουν γρηγορότερα αποφάσεις από άλλες.

  Σημείωσε πάντως όπως η εταιρεία του θα ανταποκρίνεται σε κάθε θετική απόφαση με τη σειρά, γεγονός που σημαίνει ότι όσο πιο γρήγορα μια χώρα δώσει το "πράσινο φως" τόσο πιο γρήγορα θα λάβει το εμβόλιο. 

  Ο επικεφαλής της Pfizer πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο κόσμος θα πρέπει να κάνει "υπομονή" καθώς η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά και συνέστησε έως τότε ο κόσμος να τηρεί τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών. "Μέχρι τη στιγμή που θα επιτύχουμε ανοσία της αγέλης, οι άνθρωποι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών - να χρησιμοποιούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά.

  "Το φως είναι αληθινό - υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ", δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: "Πιστεύω ότι το δεύτερο μισό του 2021 θα αποτελέσει πολύ διαφορετική εμπειρία για πολλούς από εμάς".

  Σημειώνεται ότι η Pfizer ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό που αναπτύσσει από κοινού με τη γερμανική εταιρεία BioNTech κατά του κορονοϊού είναι κατά 95% αποτελεσματικό, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της κλινικής δομικής τελικού σταδίου που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. 

  Ο Μπουρλά τόνισε ότι το ποσοστό αποτελεσματικότητας είναι "θεαματικό", προσθέτοντας ότι "είναι μια σημαντική στιγμή για την επιστήμη και κυρίως για την ανθρωπότητα". Σημείωσε δε ότι η ημέρα που ενημερώθηκε σχετικά με την επιτυχία του εμβολίου ήταν "η πιο σημαντική μέρα της ζωής του".

  Η Pfizer, όπως ανέφερε ο Μπουρλά, έχει ήδη παράξει περισσότερες από 20 εκατ. δόσεις του εμβολίου και αναμένει έως το τέλος του έτους να φτάσει τα 50 εκατ. δόσεις, ενώ το 2021 θα παράξει επιπλέον 1,3 δισ. δόσεις.

  Δεδομένου βέβαια ότι κάθε εμβολιασμός απαιτεί δύο δόσεις προκειμένου το εμβόλιο να είναι αποτελεσματικό, η εταιρεία εκτιμά ότι με το 1,3 δισ. δόσεις που προγραμματίζει να παράξει το 20211 θα μπορούσε να καλύψει μόλις περίπου το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού.

  Στο πλαίσιο αυτό, ο Άλμπερτ Μπουρλά αποκάλυψε ότι δεν αποκλείει τη σύναψη συνεργασιών με άλλες εταιρείες για την παραγωγή περισσότερων δόσεων. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ