Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Νοε-2020 13:06

  Τουρκία: Στο 15% αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα - ράλι για τη λίρα

  Συνεχίζει τα χαμηλά η τουρκική λίρα, κυρώσεις για τους S-400 ζητούν Αμερικανοί γερουσιαστές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:52

  Σε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της κατά 475 μονάδες βάσης προχώρησε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας στον απόηχο των πρόσφατων κινήσεων του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να απολύσει τον προηγούμενο κεντρικό τραπεζίτη και να κάνει αποδεκτή την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

  Η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο της σήμερα στο 15,00% από 10,25% που  ήταν προηγουμένως.

  Την αύξηση είχε προαναγγείλει εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας σε ομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα, ότι "θα εστιάσουμε περισσότερο στο να κερδίσουμε εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στις οικονομικές μας πολιτικές" και αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία ενδεχομένως να πρέπει να "καταπιεί ένα πικρό χάπι".

  Συγκεκριμένα η επιτροπή νομισματικής πολιτικής με επικεφαλής τον διοικητή Naci Agbal, αύξησε το επιτόκιο επαναχρηματοδότησης μιας εβδομάδας στο 15%, όπως προβλεπόταν από τους περισσότερους αναλυτές.

  Επίσης, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι όλη η χρηματοδότηση θα παρασχεθεί μέσω του βασικού επιτοκίου πολιτικής.

  Η λίρα ενισχύεται 2,5% λίγο μετά από την ανακοίνωση της απόφασης, και τώρα διαμορφώνεται στις 7,5765 έναντι του δολαρίου.

  "Η Επιτροπή έχει αποφασίσει να εφαρμόσει μια διάφανη και ισχυρή νομισματική σύσφιξη προκειμένου να εξαλείψει τους κινδύνους για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη συγκράτηση των πληθωριστικών προσδοκιών και την αποκατάσταση της διαδικασίας αποπληθωρισμού”, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

  Η απόφαση υποδηλώνει ότι σε αντίθεση με τον προκάτοχο του, ο Agbal έχει την στήριξη του προέδρου Erdogan για μια πιο "ορθόδοξη” προσπάθεια προστασίας της λίρας και μείωσης του πληθωρισμού.

  Αφού υποστήριξε επί μακρόν τη θεωρία ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν αντί να μειώνουν τον πληθωρισμό, ο πρόεδρος δεσμεύτηκε να στηρίξει τα νέα οικονομικά στελέχη με φιλικές προς τις αγορές πολιτικές, μετά από την υποχώρηση του νομίσματος σε ιστορικά χαμηλά.

  O Agbal κληρονόμησε μια περίπλοκη δομήη χρηματοδότησης από τον προκάτοχό του Murat Uysal.

  Η προσέγγιση του Uysal έφερε το μέσο κόστος χρηματοδότησης στο 14,8% την Τετάρτη, έναντι χαμηλότερα από το ήμισυ του ποσοστού αυτού τον Ιούλιο.

  Αλλά ακόμη και οι υποστηριζόμενες από τις κρατικές τράπεζες αιφνιδιαστικές παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος με τη χρήση αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας, απέτυχαν να ανακόψουν την κατάρρευση της λίρας.

  Με τον πληθωρισμό σε διψήφιο ποσοστό για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, το πραγματικό επιτόκιο ήταν αρνητικό.

  Το νόμισμα είχε τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των αναδυόμενων αγορών το 2020 μέχρι τις 7 Νοεμβρίου που διορίστηκε ο Agbal, και την παραίτηση του γαμπρού του Erdogan από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

  Η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας αναφέρει ότι η νομισματική αρχή θα χρησιμοποιήσει το επιτόκιο αναχρηματοδότησης μιας εβδομάδας για να χρηματοδοτήσει τις εμπορικές τράπεζες, σε ένα βήμα προς μια πιο προβλέψιμη πολιτική.

  Ενώ η κίνηση αυτή είναι θετική για τη λίρα, είναι επίσης πολύ νωρίς να πούμε εάν αυτό θα είναι αρκετό για να σταθεροποιήσει το νόμισμα για μεγαλύτερη διάρκεια. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις του πληθωρισμού, ανέφερε ο Henrik Gullberg της Coex Partners.

  Είναι απαραίτητο, πρόσθεσε, να κινηθούμε προς μια πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική, κάτι που έχουμε δει αρκετές φορές τα τελευταία 10-11 χρόνια και το οποίο ακολουθείται παραδοσιακά από μια παρατεταμένη περίοδο σταθεροποίησης της λίρας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ