Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Νοε-2020 19:52

  Η λίρα μπορεί να ενισχύεται όμως οι Τούρκοι επενδυτές συνεχίζουν να αγοράζουν δολάρια

  τουρκική λίρα-οικονομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η καλύτερη εβδομάδα της λίρας εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες μπορεί να έχει κάνει ελάχιστα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη απέναντι στο νόμισμα, μεταξύ των Τούρκων, σύμφωνα με το Bloomberg.

  Η ζήτηση για δολάρια μεταξύ τοπικών εταιρειών και ατόμων σχεδόν επιβραδύνθηκε την περασμένη εβδομάδα, ακόμη και όταν η λίρα κέρδισε περισσότερο από 10%, σύμφωνα με πέντε εμπόρους συναλλάγματος σε ιδιωτικούς δανειστές που ζήτησαν να μην ταυτοποιηθούν επειδή δεν έχουν άδεια να μιλήσουν δημόσια. Το νόμισμα σταμάτησε το ράλι του, τη Δευτέρα, υποχωρώντας 0,9% στα 7,7257 έναντι του δολαρίου.

  Ενώ οι επενδυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού συσσωρεύουν τουρκικές λίρα μετά τα σημάδια πως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα εμποδίσει μια πολυαναμενόμενη αύξηση επιτοκίων αυτήν την εβδομάδα, οι ντόπιοι επενδυτές και οι ντόπιες εταιρείες δεν έχασαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν ένα ισχυρότερο νόμισμα για να αποκτήσουν δολάρια.

  "Οι ντόπιοι επενδυτές λιανικής δεν ήθελαν να πουλήσουν τις καταθέσεις τους σε σκληρό νόμισμα την περασμένη εβδομάδα", δήλωσε ο Onur Ilgen, επικεφαλής ταμείου της MUFG Bank της Τουρκίας. "Αντίθετα, αγόραζαν σταδιακά το δολάριο ΗΠΑ αφού το ζεύγος έπεσε κάτω από το 'μαξιλάρι' των 8".

  Οι λογαριασμοί καταθέσεων σε ξένο νόμισμα αυξήθηκαν πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια τις πρώτες τρεις ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με στοιχεία του Τραπεζικού Κανονισμού και του Οργανισμού Εποπτείας Οι εταιρείες έχουν σχεδόν 53 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους σε ξένο νόμισμα που πρέπει να αποπληρωθούν μέσα σε ένα έτος ή λιγότερο, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

  Η λίρα εξασθενεί κάθε χρόνο από το 2012, ενθαρρύνοντας τους Τούρκους να διατηρούν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε ξένα νομίσματα ή χρυσό ακόμα και όταν το νόμισμα ενισχύεται.

  Οι συνολικές καταθέσεις συναλλάγματος των ντόπιων ήταν στο υψηλό όλων των εποχών των 224,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την εβδομάδα που έληξε στις 6 Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ