Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Νοε-2020 16:51

  "Κραυγή αγωνίας" από Τούρκους γιατρούς: Άμεσα lockdown στην Κων/πολη - Καταρρέει το σύστημα

  "Κραυγή αγωνίας" από Τούρκους γιατρούς: Άμεσα lockdown στην Κων/πολη - Καταρρέει το σύστημα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Ιατρικό Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης (İTO) προειδοποίησε ότι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στην Τουρκία έχει πλέον περισσότερες μολύνσεις από κορονοϊό από τον αριθμό των περιπτώσεων στη Γουχάν της Κίνας, όπου αναφέρθηκε η πρώτη λοίμωξη κορονοϊού, λέγοντας ότι απαιτείται επειγόντως κατ' οίκον περιορισμός των πολιτών.

  Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, μια ομάδα γιατρών διάβασε μια δήλωση από τον İTO, λέγοντας: "Το υψηλότερο τίμημά της [της πανδημίας] το πληρώνει η Κωνσταντινούπολη, η οποία στην αρχή της πανδημίας χαρακτηρίστηκε ως η Γουχάν της Τουρκίας από τον υπουργό Υγείας, όμως πλέον η Γουχάν έχει ξεπεραστεί".

  Πριν από περίπου έναν μήνα ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας είχε καταγγείλει ότι εν γνώσει Ερντογάν και Κότζα, αποκρύπτονται περίπου 350.000 κρούσματα κορονοϊού.

  Πολιτικοί της αντιπολίτευσης και η Τουρκική Ιατρική Ένωση (TTB) κάλεσαν το Υπουργείο Υγείαςεν μέσω της διαδικτυακής καμπάνιας "#πεθαίνουμε", που ξεκίνησαν οι Τούρκοι γιατροί για να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη, να αυξήσει τη διαφάνεια σχετικά με τα δεδομένα της εστίας της Άγκυρας, λέγοντας ότι ο αριθμός των περιπτώσεων κορονοϊού είναι πολύ υψηλότερος από τους επίσημους αριθμούς.

  Η τουρκική κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει τον ακριβή αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων. Ενώ πέρασε κοντά τέσσερις μήνες, με το να δημοσιεύει καθημερινά, απρόσωπα, ένα πινακάκι στο οποίο αναγραφόταν ο "αριθμός κρουσμάτων", ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κότζα, άλλαξε την ορολογία σε "νοσούντες", χωρίς ωστόσο να αλλάξει δραματικά ο αριθμός, παραδεχόμενος αρκετά αργότερα ότι οι αριθμοί ανταποκρίνονται σε αυτούς που είναιστα νοσοκομεία και όχι στα κρούσματα, χωίς κανείς να γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει.

  Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Υγείας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το 40% των περιπτώσεων κορονοϊού στη χώρα βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη καθώς προέτρεψε τους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν την πόλη εκτός εάν είναι απαραίτητο.

  "Αν ζειτε στην Κωνσταντινούπολη, μην φύγετε από την πόλη. Περίπου το 40% των κρουσμάτων στην Τουρκία βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη. Μπορείτε να είστε ασυμπτωματικός ασθενής ή κάποιος που είχε επαφή με έναν ασθενή με κορονοϊό, αλλά δεν το παρατήρησε. Εάν το ταξίδι δεν είναι πολύ επείγον, καθυστερήστε το", είπε ο Κότζα.

  Παρ' όλα αυτά, ο πολιτικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ηγέτης των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να καταργήσει την Τουρκική Ιατρική Ένωση γιατί με το να μην δέχονται τα κυβερνητικά στοιχεία είναι "προδότες".

  Σύμφωνα με τη δήλωση του İTO, τα ασθενοφόρα δεν μπορούν πλέον να ικανοποιήσουν τη ζήτηση των ασθενών με κορονοϊό και δεν υπάρχει πλέον επαρκής αριθμός κλινών σε νοσοκομεία για αυτούς τους ασθενείς.

  "Δεν υπάρχει πλέον επαρκής αριθμός κλινών στα νοσοκομεία. Νέες μονάδες θεραπείας COVID-19 ανοίγουν καθημερινά. Πολλοί ασθενείς που πρέπει να νοσηλευτούν υποχρεούνται να περιμένουν στο θάλαμο έκτακτης ανάγκης επειδή δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια. Ασθενείς που χρειάζονται ΜΕΘ δεν μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία και αναγκάζονται να περιμένουν χώρο για εντατική θεραπεία", αποκάλυπτε η δήλωση του İTO.

  Παρόμοιες αναφορές προέρχονται επίσης από άλλα μέρη της χώρας. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Osman Bilgin, ο κυβερνήτης στις Σαράντα Εκκλησιές (Κιρκλαρελί) στη βορειοδυτική Τουρκία, δήλωσε ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία της πόλης είναι επί του παρόντος γεμάτες και ότι οι γιατροί είναι συγκλονισμένοι από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ασθενών με COVID-19. Είπε ότι οι γιατροί μπορεί σύντομα να χρειαστεί να κάνουν διαχωρισμό του ποιος θα λάβει θεραπεία και ποιος όχι.

  Ο İTO εξήγησε ότι ο αγώνας ενάντια στον κορανοϊό δεν μπορεί να κερδηθεί στα νοσοκομεία αλλά λαμβάνοντας μέτρα για τον περιορισμό της κίνησης των ανθρώπων. Διαφορετικά, η υποδομή υγειονομικής περίθαλψης της Κωνσταντινούπολης θα καταρρεύσει σύντομα. Η ομάδα είπε ότι η είσοδος και η έξοδος από την Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να περιοριστεί και ότι πρέπει να ανακοινωθεί κατ' οίκον περιορισμός για τουλάχιστον 14 ημερών.

  Η τουρκική κυβέρνηση αρνείται να κηρύξει κάτι τέτοιο ή να λάβει αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα για να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία. Ένας μερικός περιορισμός που επιβλήθηκε τους ανοιξιάτικους μήνες ήρθη τον Ιούνιο.

  Εν τω μεταξύ, τα γραφεία του κυβερνήτη της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσαν την Τρίτη απαγόρευση κίνησης για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω εκτός των ωρών 10 π.μ. - 4 μ.μ., καθώς θεωρούνται ομάδα υψηλότερου κινδύνου.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ