Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Νοε-2020 10:15

  Η Κίνα κρατά ζωντανή την ιταλική οικονομία

  Barron’s: Οι άγνωστοι “x” στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της Κίνας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Κώστα Ράπτη

  Στην Ιταλία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το εμπόριο και ο κλάδος των υπηρεσιών δοκιμάζονται δεινά λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων. Όμως το ιταλικό βιομηχανικό κεφάλαιο κάνει χρυσές δουλειές. Το αποδεικνύουν αυτό τα στοιχεία που δημοσίευσε η ιταλική εθνική στατιστική υπηρεσία (Istat) για το εμπορικό ισοζύγιο τον Σεπτέμβριο.

  Σύμφωνα με αυτά, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 8,2% σε μηνιαία βάση, ενώ συνολικά το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου η αύξηση φθάνει το 34%.

  Και το κυριότερο: για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο το ποσοστό ανάπτυξης σε ετήσια βάση εμφανίζεται θετικό, φθάνοντας το 3%, με οδηγό τον αγροτοδιατροφικό τομέα.

  Ποιοι εμπορικοί εταίροι τροφοδοτούν αυτή την ανάκαμψη; Η επάνοδος των ΗΠΑ είναι εμφανής (+11%), όπως και της Λατινικής Αμερικής (+16%), όμως οι πραγματικά θεαματικοί αριθμοί αφορούν την Κίνα, οι εισαγωγές της οποίας αυξήθηκαν κατά +33% σε ετήσια βάση.

  Ήδη τον Ιούλιο η αύξηση υπολογιζόταν σε +24%, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι πολιτικοί ιθύνοντες του Πεκίνου είχαν λάβει την απόφαση να στηριχθεί η ιταλική οικονομία, προς εξυπηρέτηση του ευρύτερου κινεζικού σχεδίου του "νέου δρόμου του μεταξιού”, του οποίου η Ιταλία αποτελεί επισήμως συμμέτοχο.

  Με άλλα λόγια, στο οικονομικό επίπεδο η ιταλο-κινεζική συνεργασία δείχνει να προχωρά απρόσκοπτα, παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο πολιτικό και επικοινωνιακό πεδίο.

  Πρόσφατη είναι άλλωστε η επίσκεψη που πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο στη γειτονική χώρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο, στο πλαίσιο της περιοδείας που τον έφερε επίσης στην Ελλάδα και την Κροατία.

  Αφιερώνοντας τις τελευταίες εβδομάδες της διακυβέρνησης Τραμπ σε μια πραγματική αντικινεζική σταυροφορία, ο Πομπέο προειδοποίησε τους οικοδεσπότες του ότι "η Κίνα επιχειρεί να μοχλεύσει την οικονομική της παρουσία στην Ιταλία, για να προωθήσει τις δικές της στρατηγικές επιδιώξεις”.

  Ο επικεγφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στάθηκε ιδιαίτερα στα ρίσκα για την εθνική ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των πολιτών της Ιταλίας από την ενδεχόμενη ανάθεση της ανάπτυξης δικτύου 5G σε κινεζικές εταιρείες, όπως η Huawei. Επικαλέστηκε μάλιστα την απώτερη ιταλική καταγωγή του για να θυμίσει ότι οι ΗΠΑ θα βρίσκονται πάντα στο πλευρό της Ιταλίας.

  Η Ιταλία είναι ανοικτή σε επενδύσεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί εκτός της περιμέτρου των ευρω-ατλαντικών αξιών, απάντησε καθησυχαστικά ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο.

  Το DNA της Ιταλίας μετά από επτά δεκαετίες συμμετοχής στο ΝΑΤΟ την στρέφει πάντα προς τον Ατλαντικό, παρατηρεί ο Πιερλουίτζι Τέστα της δεξαμενής σκέψης Trinita di Monti της Ρώμης. Άλλοι αναλυτές, ωστόσο, σημειώνουν, ότι η Huawei συμμετέχει ήδη στα δίκτυα 4G της Ιταλίας και πραγματοποιεί δοκιμές για τo 5G.

  Το ότι η Ιταλία αποτελεί την πρώτη χώρα της G7 η οποία υπέγραψε μνημόνιο συμμετοχής στον "νέο δρόμο του μεταξιού” (ένα μνημόνιο που, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία η κινεζική πλευρά εξακολουθεί να τιμά) είναι ένα γεγονός που παράγει τα δικά του αποτελέσματα.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ