Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 10-Νοε-2020 08:40

  Η χρηματοδότηση για το εμβόλιο της Pfizer ήρθε από το Βερολίνο, όχι από την Ουάσιγκτον

  Η χρηματοδότηση για το εμβόλιο της Pfizer ήρθε από το Βερολίνο, όχι από την Ουάσιγκτον
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence ήταν από τους πρώτους που έσπευσε να δηλώσει πως η στήριξη του κυβερνητικού προγράμματος Operation Warp Speed βοήθησε στην ταχύτερη ανάπτυξη του εμβολίου, το οποίο βρέθηκε να είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη συμπτωματικών λοιμώξεων του κορονοϊού.

  Η αλήθεια είναι, όπως αναφέρει το Bloomberg, ότι η Pfizer δεν έλαβε καμία χρηματοδότηση απο το Operation Warp Speed για την ανάπτυξη, κλινική δοκιμή και κατασκευή του εμβολίου.

  Αντιθέτως, η συνεταίρος της, BioNTech SE έχει λάβει χρήματα -από τη γερμανική κυβέρνηση.

  Η BioNTech πιστώνεται για την συμβολή της τεχνολογίας RNA, η οποία ωθεί τον οργανισμό να δημιουργήσει μια βασική πρωτεϊνη από τον ιό, δημιουργώντας μια ανοσία.

  Η εταιρεία βιοτεχνολογίας ήδη είχε ιστορικό συνεργασίας με την Pfizer στα εμβόλια γρίπης, και τον Μάρτο ήρθε σε συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη μιας προσπάθειας πρόληψης κατά του κορονοϊού σε ερευνητικά κέντρα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γερμανία.

  Οι δύο εταιρείες ξεκίνησαν δοκιμές σε ανθρώπους τον Απρίλιο, προτού αποκαλυφθεί δημοσίως η ύπαρξη του Operation Warp Speed.

  Το Βερολίνο έδωσε στη γερμανική εταιρεία 445 εκατ. Δολάρια σε μια συμφωνία τον Σεπτέμβριο για να τη βοηθήσει στην επίσπευση του εμβολίου, ενισχύοντας την παραγωγική και αναπτυξιακή ικανότητα στην εσωτερική αγορά της.

  Αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ, ήταν να δεσμευτούν στην αγορά εκατοντάδων εκατ. εμβολίων εκ των προτέρων για να διασφαλίσει ότι οι Αμερικάνοι ήταν μεταξύ των πρώτων που θα το έπαιρναν εάν λάμβανε έγκριση για έκτακτη χρήση από την FDA.

  Η κυβέρνηση Trump συμφώνησε τον Ιούλιο να πληρώσει σχεδόν 2 δισ. δολάρια για 100 εκατ. δόσεις, με την προοπτική να αποκτήσει άλλες 500 εκατ. δόσεις όταν δινόταν η έγκριση για το φάρμακο.

  Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, οι ΗΠΑ αποφασίζουν ποιος θα λάβει πρώτα το εμβόλιο, και θα συνεργαστούν με την εταιρεία για υλικοτεχνική υποστήριξη.

  Ενώ οι περισσότερες εταιρείες θα διανέμουν τις δόσεις του εμβολίου μέσω μιας κυβερνητικής συνεργασίας με την McKesson Corp., η Pfizer διαχειρίζεται η ίδια την παράδοση των δικών της προϊόοντων.

  Η εταιρεία έχει σχεδιάσει επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία που μπορούν να διατηρούν τις δόσεις σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, και οργανώνει πτήσεις και φορτηγά για την μετακίνηση τους.

  Τα ανώτερα στελέχη της Pfizer προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις ότι έχει επηρεαστεί από πολιτικούς παράγοντες.

  Ο διευθύνων σύμβουλος Albert Bourla έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι η εταιρεία έχει αποφύγει να χρησιμοποιήσει λεφτά των φορολογούμενων για έρευνα και ανάπτυξη.

  "Ήθελα να απελευθερώσω τους επιστήμονες μας από κάθε γραφειοκρατία”, δήλωσε τον Σεπτέμβριο σε συνέντευξη στο CBS. "Όταν παίρνεις λεφτά από κάποιον, αυτό έρχεται πάντα με όρους. Θέλουν να βλέπουν τι πρόοδο θα κάναμε, τι κινήσεις σκοπεύουμε να κάνουν. Θέλουν αναφορές. Δεν ήθελα να έχουμε τίποτα από όλα αυτά.

  Βασικά τους έδωσα λευκή επιταγή (στους επιστήμονες) ώστε να τους ανησυχούν μόνο οι επιστημονικές προκλήσεις, τίποτα άλλο. Και επίσης, ήθελα να κρατήσω την Pfizer έξω από την πολιτική”, πρόσθεσε ο Bourla.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ